Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania1 godzinaCzas gotowania10 minutCzas całkowity1 godzina 10 minut

Pasta kanapkowa z suszonych pomidorów i pestek słonecznika jest hitem! Niemal na każdej imprezie, na której tylko się pojawia znika jako pierwsza!

Wyrazista, smaczna, prosta, szybka, z dość tanich i łatwo dostępnych składników. Doskonale pasuje do krakersów, świeżych warzyw czy pieczywa.

składniki

 ½ szklanka pestek słonecznika
 10 suszonych pomidorów
 1 cebula
 1 łyżki stołowe oleju (np. z pomidorów)
 2 łyżki stołowe wody (jeśli konieczne)

sposób wykonania

1

Pestki słonecznika i ew. pomidory (jeśli nie są w zalewie olejowej) namocz na minimum godzinę (można noc) w wodzie, a następnie odsącz.

2

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju/oliwie.

3

Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli to konieczne rozcieńcz masę odrobiną wody.

4

Dopraw do smaku pieprzem.

Składniki

 ½ szklanka pestek słonecznika
 10 suszonych pomidorów
 1 cebula
 1 łyżki stołowe oleju (np. z pomidorów)
 2 łyżki stołowe wody (jeśli konieczne)

Wskazówki

1

Pestki słonecznika i ew. pomidory (jeśli nie są w zalewie olejowej) namocz na minimum godzinę (można noc) w wodzie, a następnie odsącz.

2

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na oleju/oliwie.

3

Wszystkie składniki wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeśli to konieczne rozcieńcz masę odrobiną wody.

4

Dopraw do smaku pieprzem.

pasta kanapkowa z suszonych pomidorów