Kategoria, , , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas całkowity10 minut

Pomysł na szybki obiad – służę radą. Dziś w menu zielone pesto.

Pesto, to takie smaczne coś z niczego. Trochę orzechów lub pestek, olej, coś zielonego i przyprawy – 5 minut pracy i obiad na stole! 

Tym razem użyłam oleju konopnego – jest delikatny w smaku i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy K, E oraz A. Używam go od niedawna i bardzo mi zasmakował! Ale można go zastąpić oliwą lub innym olejem, którego smak będzie Ci odpowiadał. Jak bazę użyłam pestek dyni – jak się chwaliłam już na instagramie>> mam ich bardzo dużo, więc moja kreatywność jest wystawiona na próbę! Piekę z nimi chleby, posypuję sałatki, czasem podjadam w trakcie pracy… ale wciąż mam ich naprawdę dużo!  Pestki dyni można zastąpić pestkami słonecznika, orzechami włoskimi lub jak w klasycznym pesto – orzeszkami piniowymi.

Rukolę można zastąpić bazylią (jak w tradycyjnym pesto), jarmużem, nacią rzodkiewki lub marchwi, pietruszką, młodymi pędami pokrzyw (już za moment będą!!) lub inną zieleniną. Ja już na patelni dodałam jeszcze pokrojone drobno suszone pomidory.

Kombinujcie i bawcie się dodatkami!

Ser – cheddar, Bursztyn czy parmezan, to opcjonalny dodatek do pesto – na pewno nada mu aksamitną konsystencję i lekki posmak, ale jest to też dość tłusty produkt. Dlatego jeśli jesteś na diecie redukcyjnej zrezygnuj z dodatku sera! Ser można także zastąpić płatkami drożdżowymi – są doskonałym zamiennikiem sera w diecie wegan czy alergików.

składniki

 3 garście rukoli
 3 łyżki stołowe pestek dyni
  szklanka dobrej jakości oleju
 czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól
 płatki drożdżowe lub ew. ser cheddar lub parmezan

sposób wykonania

1

Rukolę umyj i osusz, pestki dyni można podprażyć – będą wyrazistsze w smaku.

2

Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz ser – zetrzyj go na tarce.

3

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj zostawiając małe drobinki – chrupiące cząstki pestek dyni lub mniejsze kawałki rukoli.

4

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5

Wymieszaj z gorącym makaronem, posmaruj naleśniki lub kanapki albo przełóż do foremki do pieczenia muffin i zamroź na później.

6

W lodówce można przechowywać zalane od góry oliwą/olejem.

Składniki

 3 garście rukoli
 3 łyżki stołowe pestek dyni
  szklanka dobrej jakości oleju
 czosnek, świeżo zmielony pieprz, sól
 płatki drożdżowe lub ew. ser cheddar lub parmezan

Wskazówki

1

Rukolę umyj i osusz, pestki dyni można podprażyć – będą wyrazistsze w smaku.

2

Czosnek obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz ser – zetrzyj go na tarce.

3

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj zostawiając małe drobinki – chrupiące cząstki pestek dyni lub mniejsze kawałki rukoli.

4

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5

Wymieszaj z gorącym makaronem, posmaruj naleśniki lub kanapki albo przełóż do foremki do pieczenia muffin i zamroź na później.

6

W lodówce można przechowywać zalane od góry oliwą/olejem.

zielone pesto na obiad