9 lutego DNIEM PIZZY – takie święta, to ja lubię!
Pizza na diecie? Ależ oczywiście!
Domowa, na spodzie pełnoziarnistym, z domowym sosem pomidorowym i innymi warzywami jest doskonałym pomysłem na obiad – smaczny, zdrowy, z całą pewnością sycący i... absolutnie nie zakazany. Jeśli nie dodacie tłustych wędlin, nie posypiecie wierzchu pizzy ogromem sera czy nie polejecie jej sosem śmietanowo-czosnkowym lub keczupem z ogromną ilością cukru, to pizza może być naprawdę wartościowym posiłkiem.
Pamiętajcie, by na cieście położyć mnóstwo warzyw, domowy sos pomidorowy, pieczarki, marynowane buraki, paprykę, ogórki kiszone i ew. chudą wędlinę. A do pizzy podać sałatkę, a nawet... kieliszek czerwonego wina! A co - taka dobra będę dziś dla Was.
Zaproście przyjaciół i świętujcie!
Proporcje są na dużą blachę, czyli np. dla 4 bardzo głodnych albo 6 nieco mniej głodnych osób.
przepis na sos do pizzy tu>>
do pizzy bardzo lubię także marynowane buraki>>
składniki
sposób wykonania
zrób zaczyn: drożdże rozkrusz i rozprowadź z kilkoma łyżkami wody oraz łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoją objętość
Mąkę przesiej i wymieszaj z zaczynem i solą.
Dolej wodę i dokładnie wyrabiaj ciasto dodając pod koniec oliwy.
Nie spiesz się z wyrabianiem, ugniataj ciasto cierpliwie nawet około 10 minut (aż będzie odchodziło od dłoni).
Uformuj kulę, umieść w misce i przykryj ściereczką.
Zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-2 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć – krótko, tylko do usunięcia nadmiaru pęcherzyków powietrza i uformuj placek (jeden większy lub kilka mniejszych, grubsze lub cieńsze – kwestia gustu, kwadratowe lub okrągłe – zależnie od kształtu blachy/foremki).
Nałóż farsz – sos pomidorowy, paprykę, brokuły, kukurydzę, oliwki, ogórki kiszone, pieczarki, ser, szynkę, mozzarellę, świeże pomidory, marynowane buraki etc.
ps. jeśli dorzucasz rukolę – dodaj ją na już upieczony placek
Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C (czas zależy od ilości dodatków - im więcej ich na cieście tym więcej czasu w piekarniku)
Ingredients
Directions
zrób zaczyn: drożdże rozkrusz i rozprowadź z kilkoma łyżkami wody oraz łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoją objętość
Mąkę przesiej i wymieszaj z zaczynem i solą.
Dolej wodę i dokładnie wyrabiaj ciasto dodając pod koniec oliwy.
Nie spiesz się z wyrabianiem, ugniataj ciasto cierpliwie nawet około 10 minut (aż będzie odchodziło od dłoni).
Uformuj kulę, umieść w misce i przykryj ściereczką.
Zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-2 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć – krótko, tylko do usunięcia nadmiaru pęcherzyków powietrza i uformuj placek (jeden większy lub kilka mniejszych, grubsze lub cieńsze – kwestia gustu, kwadratowe lub okrągłe – zależnie od kształtu blachy/foremki).
Nałóż farsz – sos pomidorowy, paprykę, brokuły, kukurydzę, oliwki, ogórki kiszone, pieczarki, ser, szynkę, mozzarellę, świeże pomidory, marynowane buraki etc.
ps. jeśli dorzucasz rukolę – dodaj ją na już upieczony placek
Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C (czas zależy od ilości dodatków - im więcej ich na cieście tym więcej czasu w piekarniku)