Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania30 minutCzas gotowania20 minutCzas całkowity50 minut

To mój nowy HIT!! Od dobrych kilku miesięcy dodaję buraki marynowane niemal wszędzie – do pizzy, do sałatki, na kanapki. Doskonale podkręcają smak wielu dań, pasują do sałatek (np. z pęczakiem), jak i dań na ciepło.

Koniecznie je wypróbujcie, a odkryjecie zupełnie inne oblicze znanego Wam buraka. Marynowane na ostro buraki, to tylko kilka minut pracy, a efekt WOW gwarantowany!

składniki

 4 średniej wielkości buraki (surowe)
 3 ząbków czosnku
 1 papryczka chilli
 5 łyżki stołowe łagodnego w smaku oleju
 3 łyżki stołowe soku z cytryny lub octu winnego
 1 szczypta soli
 ulubione zioła lub przyprawy (np. tymianek)

sposób wykonania

1

Buraki (bez gotowania!) obierz i pokrój na cienkie plasterki.

2

W dużym słoiku przygotuj marynatę – bezzapachowy, łagodny w smaku olej (odradzam oliwę) wymieszaj z posiekanym czosnkiem pokruszoną lub posiekaną papryczką, solą, ziołami (mi pasuje tymianek, ale to mogą być Twoje ulubione zioła).

3

Wymieszaj dokładnie i dodaj pokrojone w plastry buraki.

4

Zakręć i odstaw na minimum kwadrans, aby smaki się przegryzły.

5

Tak przygotowane buraki mogą stać w lodówce nawet 2- 3 tygodnie. Im dłużej się marynują tym ich smak jest intensywniejszy.

6

Proporcje przypraw możesz oczywiście dodawać dowolnie w zależności od Twojej tolerancji czosnku czy też ostrego…

7

Tak przygotowane buraki dodaję na pizzę (świetnie komponują się z kozim serem i rukolą), do sałatek (np. sałatka z kaszą pęczak), na kanapki czy na ciepło jako dodatek do obiadu.

Składniki

 4 średniej wielkości buraki (surowe)
 3 ząbków czosnku
 1 papryczka chilli
 5 łyżki stołowe łagodnego w smaku oleju
 3 łyżki stołowe soku z cytryny lub octu winnego
 1 szczypta soli
 ulubione zioła lub przyprawy (np. tymianek)

Wskazówki

1

Buraki (bez gotowania!) obierz i pokrój na cienkie plasterki.

2

W dużym słoiku przygotuj marynatę – bezzapachowy, łagodny w smaku olej (odradzam oliwę) wymieszaj z posiekanym czosnkiem pokruszoną lub posiekaną papryczką, solą, ziołami (mi pasuje tymianek, ale to mogą być Twoje ulubione zioła).

3

Wymieszaj dokładnie i dodaj pokrojone w plastry buraki.

4

Zakręć i odstaw na minimum kwadrans, aby smaki się przegryzły.

5

Tak przygotowane buraki mogą stać w lodówce nawet 2- 3 tygodnie. Im dłużej się marynują tym ich smak jest intensywniejszy.

6

Proporcje przypraw możesz oczywiście dodawać dowolnie w zależności od Twojej tolerancji czosnku czy też ostrego…

7

Tak przygotowane buraki dodaję na pizzę (świetnie komponują się z kozim serem i rukolą), do sałatek (np. sałatka z kaszą pęczak), na kanapki czy na ciepło jako dodatek do obiadu.

buraki marynowane na ostro