Category, , DifficultyIntermediate
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time10 minsTotal Time25 mins

Dziś w menu placki owsiane z pokrzywą i cukinią bez glutenu! Zapachniało mi wiosną! Marzą mi się świeże i pachnące warzywa, świeże listki pokrzywy w sałatce, pachnące pomidory i chrupiące rzodkiewki… Wiosna pełną gębą mi się marzy! I w ramach przywoływania wiosny zrobiłam sobie placki z pokrzywą i cukinią (bez glutenu)! Z tym glutenem, to wyszło przez przypadek, ale mąka owsiana sprawdziła się świetnie! A pokrzywę miałam sproszkowaną szwedzkiej marki Holistic, to doskonała porcja żelaza, chlorofilu i antyoksydantów! Wyszło pycha śniadanie!

składniki

placki
 400 g cukinii
 1 mała cebula
 40 g mąki owsianej lub zmiksowanych płatków owsianychwybierz ze znakiem przekreślonego kłosa, jeśli unikasz glutenu
 1 tsp sproszkowanej pokrzywymoże być spirulina lub inny super food
 1 białko jaja
sos czosnkowy
 2 czubate łyżki gęstego jogurtu lub serka np. Bieluchlub jogurtu sojowego
 1 ząbek czosnku2, góra 7 😉 zalezy jak bardzo kochasz czosnek
 czubata łyżka posiekanego koperku
 sól, pieprz

sposób wykonania

1

Cukinię umyj i bez obierania zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól startą cukinię i przełóż na sitko na minimum kwadrans, aż odcieknie sok.

2

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj, dodaj do odciśniętej cukinii wraz z przesianą mąką owsianą oraz sproszkowaną pokrzywą.

3

Następnie dodaj białko jaj (może być całe jajko) oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

4

Wymieszaj dokładnie i nakładaj łyżką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

5

Piecz około 20-25 minut w temp. 200 st lub usmaż na patelni.

sos czosnkowy
6

Czosnek obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Ingredients

placki
 400 g cukinii
 1 mała cebula
 40 g mąki owsianej lub zmiksowanych płatków owsianychwybierz ze znakiem przekreślonego kłosa, jeśli unikasz glutenu
 1 tsp sproszkowanej pokrzywymoże być spirulina lub inny super food
 1 białko jaja
sos czosnkowy
 2 czubate łyżki gęstego jogurtu lub serka np. Bieluchlub jogurtu sojowego
 1 ząbek czosnku2, góra 7 😉 zalezy jak bardzo kochasz czosnek
 czubata łyżka posiekanego koperku
 sól, pieprz

Directions

1

Cukinię umyj i bez obierania zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól startą cukinię i przełóż na sitko na minimum kwadrans, aż odcieknie sok.

2

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj, dodaj do odciśniętej cukinii wraz z przesianą mąką owsianą oraz sproszkowaną pokrzywą.

3

Następnie dodaj białko jaj (może być całe jajko) oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.

4

Wymieszaj dokładnie i nakładaj łyżką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

5

Piecz około 20-25 minut w temp. 200 st lub usmaż na patelni.

sos czosnkowy
6

Czosnek obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

placki z cukinią i pokrzywą