Dziś w menu placki owsiane z pokrzywą i cukinią bez glutenu! Zapachniało mi wiosną! Marzą mi się świeże i pachnące warzywa, świeże listki pokrzywy w sałatce, pachnące pomidory i chrupiące rzodkiewki… Wiosna pełną gębą mi się marzy! I w ramach przywoływania wiosny zrobiłam sobie placki z pokrzywą i cukinią (bez glutenu)! Z tym glutenem, to wyszło przez przypadek, ale mąka owsiana sprawdziła się świetnie! A pokrzywę miałam sproszkowaną szwedzkiej marki Holistic, to doskonała porcja żelaza, chlorofilu i antyoksydantów! Wyszło pycha śniadanie!
składniki
sposób wykonania
Cukinię umyj i bez obierania zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól startą cukinię i przełóż na sitko na minimum kwadrans, aż odcieknie sok.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj, dodaj do odciśniętej cukinii wraz z przesianą mąką owsianą oraz sproszkowaną pokrzywą.
Następnie dodaj białko jaj (może być całe jajko) oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszaj dokładnie i nakładaj łyżką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Piecz około 20-25 minut w temp. 200 st lub usmaż na patelni.
Czosnek obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Ingredients
Directions
Cukinię umyj i bez obierania zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól startą cukinię i przełóż na sitko na minimum kwadrans, aż odcieknie sok.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj, dodaj do odciśniętej cukinii wraz z przesianą mąką owsianą oraz sproszkowaną pokrzywą.
Następnie dodaj białko jaj (może być całe jajko) oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wymieszaj dokładnie i nakładaj łyżką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Piecz około 20-25 minut w temp. 200 st lub usmaż na patelni.
Czosnek obierz, drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami.