Placki z resztek, to wpis idealnie wpisujący się w cykl "Październik miesiącem oszczędzania". Na lunch zjem placki z warzywami, wczorajszym batatem i z pulpą po robieniu soku.
Lekkie, smaczne i sycące! Pieczone bez grama tłuszczu – w sam raz do ostrego dipu, na imprezkę lub do sosu np. pieczarkowego w ramach obiadu. Na zimno z pieczywem też dają radę!
Tu więcej o tym jak nie marnować jedzenia>>
składniki
sposób wykonania
Brokuła krótko obgotuj i drobno posiekaj, batata upiecz lub ugotuj w skórce (ja miałam pieczonego z poprzedniego dnia), obierz i zmiażdż widelcem.
Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.
Wszystkie składniki połącz z pulpą marchwiową (jeśli nie masz innych warzyw użyj więcej pulpy), jajkiem i dopraw do smaku.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj płatków lub ew. bułki tartej, jeśli zbyt gęsta rozrzedź odrobiną wody – jej konsystencja zależy od stopnia ugotowania warzyw czy suchości pulpy z sokowirówki.
Formuj małe placuszki i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C lub usmaż na patelni.
Podawaj z dużą ilością warzyw!
Ingredients
Directions
Brokuła krótko obgotuj i drobno posiekaj, batata upiecz lub ugotuj w skórce (ja miałam pieczonego z poprzedniego dnia), obierz i zmiażdż widelcem.
Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.
Wszystkie składniki połącz z pulpą marchwiową (jeśli nie masz innych warzyw użyj więcej pulpy), jajkiem i dopraw do smaku.
Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj płatków lub ew. bułki tartej, jeśli zbyt gęsta rozrzedź odrobiną wody – jej konsystencja zależy od stopnia ugotowania warzyw czy suchości pulpy z sokowirówki.
Formuj małe placuszki i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C lub usmaż na patelni.
Podawaj z dużą ilością warzyw!