Porcje1 Porcja

Placki z resztek, to wpis idealnie wpisujący się w cykl "Październik miesiącem oszczędzania". Na lunch zjem placki z warzywami, wczorajszym batatem i z pulpą po robieniu soku.

Lekkie, smaczne i sycące! Pieczone bez grama tłuszczu – w sam raz do ostrego dipu, na imprezkę lub do sosu np. pieczarkowego w ramach obiadu. Na zimno z pieczywem też dają radę!

Tu więcej o tym jak nie marnować jedzenia>>

składniki

 1 brokułsame różyczki w wersji lekkostarwnej
 1 batat
 4 łyżki stołowe pulpy po soku (najlepiej marchwiowym, nie jest to składnik obowiązkowy!)
 4 łyżki stołowe płatków owsianychbłyskawiczne w wersji lekkostarwnej
 1 jajkosamo białko w wersji lekkostarwnej
 1 ząbek czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 sól, pieprz, ostra paprykapomiń ostre przyprawy w wersji lekkostarwnej

sposób wykonania

1

Brokuła krótko obgotuj i drobno posiekaj, batata upiecz lub ugotuj w skórce (ja miałam pieczonego z poprzedniego dnia), obierz i zmiażdż widelcem.

2

Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.

3

Wszystkie składniki połącz z pulpą marchwiową (jeśli nie masz innych warzyw użyj więcej pulpy), jajkiem i dopraw do smaku.

4

Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj płatków lub ew. bułki tartej, jeśli zbyt gęsta rozrzedź odrobiną wody – jej konsystencja zależy od stopnia ugotowania warzyw czy suchości pulpy z sokowirówki.

5

Formuj małe placuszki i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C lub usmaż na patelni.
Podawaj z dużą ilością warzyw!

Składniki

 1 brokułsame różyczki w wersji lekkostarwnej
 1 batat
 4 łyżki stołowe pulpy po soku (najlepiej marchwiowym, nie jest to składnik obowiązkowy!)
 4 łyżki stołowe płatków owsianychbłyskawiczne w wersji lekkostarwnej
 1 jajkosamo białko w wersji lekkostarwnej
 1 ząbek czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 sól, pieprz, ostra paprykapomiń ostre przyprawy w wersji lekkostarwnej

Wskazówki

1

Brokuła krótko obgotuj i drobno posiekaj, batata upiecz lub ugotuj w skórce (ja miałam pieczonego z poprzedniego dnia), obierz i zmiażdż widelcem.

2

Płatki owsiane rozkrusz w blenderze, czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.

3

Wszystkie składniki połącz z pulpą marchwiową (jeśli nie masz innych warzyw użyj więcej pulpy), jajkiem i dopraw do smaku.

4

Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaj płatków lub ew. bułki tartej, jeśli zbyt gęsta rozrzedź odrobiną wody – jej konsystencja zależy od stopnia ugotowania warzyw czy suchości pulpy z sokowirówki.

5

Formuj małe placuszki i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C lub usmaż na patelni.
Podawaj z dużą ilością warzyw!

placki z resztek – nie marnuj jedzenia