Sałatka jarzynowa, to klasyka gatunku. Kiedyś była nieodłącznym elementem niemal każdej imprezy, dziś pojawia się zazwyczaj w okolicy świąt. Co prawda nie u mnie 😉 Jakoś nigdy nie było tradycji podawania tej sałatki - ani w Boże Narodzenie, ani przy okazji Wielkanocy, ale z Waszych pytań wnioskuję, że wielu z Was nie wyobraża sobie bez niej świąt. Zatem zajrzyj tu>> aby przeczytać dlaczego w ogóle warto ją jeść.
zostawiam też przepis na domową musztardę oraz na majonez light może się przydać 🙂
pamiętaj, aby przeczytać dlaczego warto jeść sałatkę jarzynową 🙂
składniki
sposób wykonania
Ziemniaka, selera, marchewkę i pietruszkę umyj i upiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez około 40 - 60 minut (albo dłużej, jeśli warzywa są duże) lub ugotuj na parze.
Odstaw do ostudzenia (najlepiej schować do lodówki na całą noc ). Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój drobno.
Ogórka i jabłko pokrój w małą kostkę.
Dorzuć groszek, kukurydzę, śliwki w occie czy inne składniki, które używasz.
Wszystkie składniki wymieszaj w misce z majonezem, musztardą i przyprawami. Spróbuj sałatkę i ew. dopraw ją do smaku pieprzem.
Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
jeśli musisz uważać na indeks glikemiczny posiłków zrezygnuj z kukurydzy i dodaj nieco mniej ziemniaków
Ingredients
Directions
Ziemniaka, selera, marchewkę i pietruszkę umyj i upiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. przez około 40 - 60 minut (albo dłużej, jeśli warzywa są duże) lub ugotuj na parze.
Odstaw do ostudzenia (najlepiej schować do lodówki na całą noc ). Następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój drobno.
Ogórka i jabłko pokrój w małą kostkę.
Dorzuć groszek, kukurydzę, śliwki w occie czy inne składniki, które używasz.
Wszystkie składniki wymieszaj w misce z majonezem, musztardą i przyprawami. Spróbuj sałatkę i ew. dopraw ją do smaku pieprzem.
Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
jeśli musisz uważać na indeks glikemiczny posiłków zrezygnuj z kukurydzy i dodaj nieco mniej ziemniaków