Orzeźwiająca sałatka z arbuzem w roli główne! U mnie była podana do grillowanej ryby i sera halloumi, ale będzie pasować do chudego drobiu czy innych obiadowych dań.
Kolorowa, wakacyjna, soczysta...
Arbuz, to w 90% woda, poza tym błonnik oraz pewne ilości witamin i składników mineralnych. W składzie arbuzów znajdziemy też przeciwutleniacze (m.in. likopen, beta-karoten, luteina) czy aminokwasy (cytrulina).
A co z pestkami? W pestkach znajdziemy magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe, ale też mnóstwo przeciwutleniaczy, które walczą z wolnymi rodnikami zmniejszając stres oksydacyjny i chroniąc przed uszkodzeniami komórek. Nie trzeba kich wypluwać.
Kto powinien unikać arbuza?
Z pewnością osoby z zespołem jelita drażliwego (zawiera sporo FODMAP)!
Co z cukrzykawmi?
Indeks glikemiczny arbuza jest dość wysoki, bo wynosi 80, ale jak połączymy go z białkiem lub tłuszczem (jogurt, orzechy lub warzywa i oliwa) - ,mozna czasem pozwolić sobie na taką przekąskę.
Zatem spróbujcie mój osobisty HIT wakacji 2021 r.
składniki
sposób wykonania
Pokrój arbuza i paprykę w kostkę.
Posiekaj drobno cebulę.
Wymieszaj sałatkę z kiełkami i łyżką oleju.
Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Serving Size 1
Servings 1
- Amount Per Serving
- Calories 200
- % Daily Value *
- Total Fat 10.5g17%
- Total Carbohydrate 21.6g8%
- Dietary Fiber 2.2g9%
- Protein 3.2g7%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Pokrój arbuza i paprykę w kostkę.
Posiekaj drobno cebulę.
Wymieszaj sałatkę z kiełkami i łyżką oleju.
Wstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.