Sezon na jagody trwa w najlepsze, dziś zatem obiecana (na Fb) sałatka z jagodami.
Prosta, szybka i z wieloma możliwościami zamian. W sam raz na drugie śniadanie albo kolację.
Jagody są mało słodkie i lekko kwaśne, więc doskonale komponują się z serem i warzywami.
Koniecznie spróbuj tego połączenia.
składniki
sposób wykonania
Zielone liście (szpinak, roszponka, dowolna sałata) umyj i ew. porwij na mniejsze kawałki
nie solony ser owczy (kozi, mozzarella, burrata) pokrój lub pokrusz na mniejsze kawałki
dodaj jagody (lub borówki amerykańskie)
całość polej sosem z awokado zmiksowanego z łyżką wody i soku z cytryny oraz odrobiną oleju/oliwy, sól i pieprz do smaku
całość można posypać czarnuszką
Wielkość porcji 1
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 432
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 34g53%
- Węglowodany 11g4%
- Błonnik 5g20%
- Białko 18g36%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Zielone liście (szpinak, roszponka, dowolna sałata) umyj i ew. porwij na mniejsze kawałki
nie solony ser owczy (kozi, mozzarella, burrata) pokrój lub pokrusz na mniejsze kawałki
dodaj jagody (lub borówki amerykańskie)
całość polej sosem z awokado zmiksowanego z łyżką wody i soku z cytryny oraz odrobiną oleju/oliwy, sól i pieprz do smaku
całość można posypać czarnuszką