TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania5 minutCzas całkowity10 minut

Sezon na jagody trwa w najlepsze, dziś zatem obiecana (na Fb) sałatka z jagodami.

Prosta, szybka i z wieloma możliwościami zamian. W sam raz na drugie śniadanie albo kolację.

Jagody są mało słodkie i lekko kwaśne, więc doskonale komponują się z serem i warzywami.

Koniecznie spróbuj tego połączenia.

składniki

 2 garście roszponki
 ½ szklanki jagód
 50 g twardego sera owczegomożna też użyć burraty lub mozarelli
 ½ awokado
 ½ łyżki oliwy
 1 łyżk asoku z cytryny
 ew. czrnuszka do posypania

sposób wykonania

1

Zielone liście (szpinak, roszponka, dowolna sałata) umyj i ew. porwij na mniejsze kawałki

2

nie solony ser owczy (kozi, mozzarella, burrata) pokrój lub pokrusz na mniejsze kawałki

3

dodaj jagody (lub borówki amerykańskie)

4

całość polej sosem z awokado zmiksowanego z łyżką wody i soku z cytryny oraz odrobiną oleju/oliwy, sól i pieprz do smaku

5

całość można posypać czarnuszką

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 432
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 34g53%
Węglowodany 11g4%
Błonnik 5g20%
Białko 18g36%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 2 garście roszponki
 ½ szklanki jagód
 50 g twardego sera owczegomożna też użyć burraty lub mozarelli
 ½ awokado
 ½ łyżki oliwy
 1 łyżk asoku z cytryny
 ew. czrnuszka do posypania

Wskazówki

1

Zielone liście (szpinak, roszponka, dowolna sałata) umyj i ew. porwij na mniejsze kawałki

2

nie solony ser owczy (kozi, mozzarella, burrata) pokrój lub pokrusz na mniejsze kawałki

3

dodaj jagody (lub borówki amerykańskie)

4

całość polej sosem z awokado zmiksowanego z łyżką wody i soku z cytryny oraz odrobiną oleju/oliwy, sól i pieprz do smaku

5

całość można posypać czarnuszką

sałatka z jagodami