Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania10 minutCzas całkowity20 minut

Sałatka z kaszą bulgur w końcu na blogu!

Ta sałatka, to niekwestionowany hit moich diet (do spółki z gryczaną z rukolą). Jest prosta, tania, można ją zrobić z resztek pozostałych z poprzedniego dnia. Jest sycąca, smaczna i… pięknie zielona! To doskonały pomysł na lunch do pracy, lekką kolację albo na imprezę!

Jest wegańska, ma niski indeks glikemiczny i gluten.

składniki

 150 g suchej kaszy bulgur (komosy lub kuskus)
 200 g mrożonego lub świeżego groszkupomiń w wersji lekkostrawnej
 30 g liści jarmużuużyj szpinaku w wersji lekkostrawnej
 1 awokado
 ½ długiego ogórkaobierz ze skórki pomiń w wersji lekkostrawnej
 2 łyżki stołowe oliwy
 sól, pieprz, ew. suszone pomidory z czarnuszką (przyprawa)wyłącznie sól w wersji lekkostrawnej

sposób wykonania

1

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia.

2

Jarmuż umyj i oberwij liście, wrzuć na patelnię i duś chwilę na oliwie aż liście zwiędną. Ostudź, a następnie posiekaj drobno.

3

Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

4

Ogórka umyj i pokrój.

5

Groszek ugotuj w osolonej wodzie - przestudź.

6

Wymieszaj wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce doprawiają do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i mixem suszonych pomidorów z czarnuszką (doskonale się komponuje).

7

Wstaw sałatkę do lodówki, aby się przegryzła.

Wartość odżywcza

0 porcje

Serving size

215 g


Amount per serving
Kalorie360
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 13.5g18%
Cholesterol 0mg
Węglowodany 39g15%
Błonnik 12g43%
Białko 12g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 150 g suchej kaszy bulgur (komosy lub kuskus)
 200 g mrożonego lub świeżego groszkupomiń w wersji lekkostrawnej
 30 g liści jarmużuużyj szpinaku w wersji lekkostrawnej
 1 awokado
 ½ długiego ogórkaobierz ze skórki pomiń w wersji lekkostrawnej
 2 łyżki stołowe oliwy
 sól, pieprz, ew. suszone pomidory z czarnuszką (przyprawa)wyłącznie sól w wersji lekkostrawnej

Wskazówki

1

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie i odstaw do ostudzenia.

2

Jarmuż umyj i oberwij liście, wrzuć na patelnię i duś chwilę na oliwie aż liście zwiędną. Ostudź, a następnie posiekaj drobno.

3

Awokado obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

4

Ogórka umyj i pokrój.

5

Groszek ugotuj w osolonej wodzie - przestudź.

6

Wymieszaj wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce doprawiają do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i mixem suszonych pomidorów z czarnuszką (doskonale się komponuje).

7

Wstaw sałatkę do lodówki, aby się przegryzła.

Notes

zielona sałatka z kaszą bulgur