Category, , DifficultyBeginner
sałatka z kaszy pęczak
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time20 minsTotal Time35 mins

Sałatka z kaszy pęczak, to pomysł na coś do pracy zamiast kanapek, na zbliżającą się imprezę sylwestrową. Na smaczną i wcale nieskomplikowaną kolację.
Proszę bardzo! Dziś coś bez kapusty, maku i przypraw korzennych 😉

Prosta, smaczna, tania, sycąca, zdrowa, szybka i naprawdę bardzo wartościowa sałatka w sam raz na każdą wymyśloną przez Ciebie okazję!

Sałatka z kaszy pęczak robi się sama z pozostałej po wczorajszym obiedzie resztki kaszy.

składniki

 60 g kaszy jęczmiennej pęczakjęczmienna łamana lub kuskus w wersji lekkostrawnej
 ½ dojrzałe awokado
 0,50 długiego ogórkaobrany ze skórki w wersji lekkostrawnej
 2 tbsp posiekanego koperku
 1 tbsp oliwy
 5 drops octu balsamicznego
 5 drops soku z cytryny

sposób wykonania

1

Kaszę opłucz i ugotuj do miękkości.

2

Awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój na mniejsze kawałki.

3

Ogórka umyj dokładnie (jeśli to konieczne - obierz) i także pokrój.

4

Koperek posiekaj.

5

Zrób sos z oliwy wymieszanej z octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6

Wszystkie składniki sałatki połącz z sosem.

7

i tyle - mówiłam, że sałatka jest prosta, smacznego 🙂

Sprawdź tutaj jak ugotować kaszę pęczak i dlaczego warto się z nią zaprzyjaźnić.

Nutrition Facts

Serving Size 200 g


Amount Per Serving
Calories 380
% Daily Value *
Total Fat 17g27%
Total Carbohydrate 47g16%
Dietary Fiber 7g29%
Protein 7.5g15%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 60 g kaszy jęczmiennej pęczakjęczmienna łamana lub kuskus w wersji lekkostrawnej
 ½ dojrzałe awokado
 0,50 długiego ogórkaobrany ze skórki w wersji lekkostrawnej
 2 tbsp posiekanego koperku
 1 tbsp oliwy
 5 drops octu balsamicznego
 5 drops soku z cytryny

Directions

1

Kaszę opłucz i ugotuj do miękkości.

2

Awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój na mniejsze kawałki.

3

Ogórka umyj dokładnie (jeśli to konieczne - obierz) i także pokrój.

4

Koperek posiekaj.

5

Zrób sos z oliwy wymieszanej z octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6

Wszystkie składniki sałatki połącz z sosem.

7

i tyle - mówiłam, że sałatka jest prosta, smacznego 🙂

sałatka z kaszy pęczak