Sałatka z kaszy pęczak, to pomysł na coś do pracy zamiast kanapek, na zbliżającą się imprezę sylwestrową. Na smaczną i wcale nieskomplikowaną kolację.
Proszę bardzo! Dziś coś bez kapusty, maku i przypraw korzennych 😉
Prosta, smaczna, tania, sycąca, zdrowa, szybka i naprawdę bardzo wartościowa sałatka w sam raz na każdą wymyśloną przez Ciebie okazję!
Sałatka z kaszy pęczak robi się sama z pozostałej po wczorajszym obiedzie resztki kaszy.
składniki
sposób wykonania
Kaszę opłucz i ugotuj do miękkości.
Awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój na mniejsze kawałki.
Ogórka umyj dokładnie (jeśli to konieczne - obierz) i także pokrój.
Koperek posiekaj.
Zrób sos z oliwy wymieszanej z octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki połącz z sosem.
i tyle - mówiłam, że sałatka jest prosta, smacznego 🙂
Sprawdź tutaj jak ugotować kaszę pęczak i dlaczego warto się z nią zaprzyjaźnić.
Wielkość porcji 200 g
- Ilość na porcję
- Kalorie 380
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 17g27%
- Węglowodany 47g16%
- Błonnik 7g29%
- Białko 7.5g15%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Kaszę opłucz i ugotuj do miękkości.
Awokado obierz i wyjmij pestkę, pokrój na mniejsze kawałki.
Ogórka umyj dokładnie (jeśli to konieczne - obierz) i także pokrój.
Koperek posiekaj.
Zrób sos z oliwy wymieszanej z octem balsamicznym i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki połącz z sosem.
i tyle - mówiłam, że sałatka jest prosta, smacznego 🙂