Zapraszam Was na kolejną propozycję sałatki do pracy na piątkową imprezę albo lekką kolację!
Smaczna, kolorowa, sycąca, bardzo prosta i niebywale zdrowa. Sałatka z kaszy pęczak, z pieczonym burakiem, rukolą i czosnkiem. Obficie posypana podprażonymi pestkami słonecznika!
Spróbujcie koniecznie!
przepis jest na dwie porcje
składniki
sposób wykonania
Buraki upiecz, wystudź i obierz, a następnei pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Kaszę pęczak ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, uważając aby się nie rozkleiła. Następnie odstaw ją w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z oliwą.
W misce połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.
rukolę można zamienić na posiekany drobno jarmuż, szpinak lub natkę pietruszki
do tej sałatki możesz także wykorzystać buraki marynowane
Wielkość porcji 150 g
Porcje 2
- Ilość na porcję
- Kalorie 299.9
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 10.6g17%
- Węglowodany 40.9g14%
- Błonnik 4.8g20%
- Białko 8.1g17%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Buraki upiecz, wystudź i obierz, a następnei pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Kaszę pęczak ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, uważając aby się nie rozkleiła. Następnie odstaw ją w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Czosnek przepuść przez praskę i wymieszaj z oliwą.
W misce połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem balsamicznym.
rukolę można zamienić na posiekany drobno jarmuż, szpinak lub natkę pietruszki
do tej sałatki możesz także wykorzystać buraki marynowane