Tak, jak nie przepadam za pęczakiem w postaci dodatku do obiadu, tak w sałatkach mogłabym go jeść każdego dnia!
Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę kaszo-sałatki, idealnej na II śniadanie w pracy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli zdarza Ci się otwierać szafkę kuchenną i zastanawiać jak wykorzystać kaszę albo co zrobić z pęczakiem, który został z obiadu – spieszę z pomocą.
Na zimno, w wersji sałatkowej jest naprawdę doskonały!
Przepis można z łatwością modyfikować. Dodaj swoje ulubione, dowolne kiełki, pestki czy orzechy dokładnie te które masz w szafce. Wkrój kiszone buraki albo resztkę kotleta. Zamiast oliwy dodaj olej konopny lub z wiesiołka. A jeśli musisz unikać glutenu pęczak zamień na kaszę jaglaną. Kombinuj i baw się dodatkami!
składniki
sposób wykonania
Pęczak przepłucz i ugotuj do miękkości.
Następnie wystudź (najlepiej kaszę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki).
Orzechy (albo pestki słonecznika lub dyni) podpraż na suchej patelni. Następnie lekko pokrusz lub posiekaj.
Cukinię lub ogórka pokrój w plasterki, pomidorki można pokroić na połówki.
Wszystkie składniki wymieszaj z kaszą i dopraw do smaku octem balsamicznym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Składniki
Wskazówki
Pęczak przepłucz i ugotuj do miękkości.
Następnie wystudź (najlepiej kaszę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki).
Orzechy (albo pestki słonecznika lub dyni) podpraż na suchej patelni. Następnie lekko pokrusz lub posiekaj.
Cukinię lub ogórka pokrój w plasterki, pomidorki można pokroić na połówki.
Wszystkie składniki wymieszaj z kaszą i dopraw do smaku octem balsamicznym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.