Porcje1 Porcja

Tak, jak nie przepadam za pęczakiem w postaci dodatku do obiadu, tak w sałatkach mogłabym go jeść każdego dnia!

Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę kaszo-sałatki, idealnej na II śniadanie w pracy czy na spotkanie z przyjaciółmi. Jeśli zdarza Ci się otwierać szafkę kuchenną i zastanawiać jak wykorzystać kaszę albo co zrobić z pęczakiem, który został z obiadu – spieszę z pomocą.

Na zimno, w wersji sałatkowej jest naprawdę doskonały!

Przepis można z łatwością modyfikować. Dodaj swoje ulubione, dowolne kiełki, pestki czy orzechy dokładnie te które masz w szafce. Wkrój kiszone buraki albo resztkę kotleta. Zamiast oliwy dodaj olej konopny lub z wiesiołka. A jeśli musisz unikać glutenu pęczak zamień na kaszę jaglaną. Kombinuj i baw się dodatkami!

składniki

 1 szklanka pęczaku (suchej kaszy)
 50 g kiełków rzodkiewki
 50 g kiełków lucerny
 10 pomidorków koktajlowych
 ½ cukinii
 1 garść orzechów włoskich
 1 łyżka oliwy
 sok z cytryny, sól, ocet balsamiczny, pieprz

sposób wykonania

1

Pęczak przepłucz i ugotuj do miękkości.

2

Następnie wystudź (najlepiej kaszę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki).

3

Orzechy (albo pestki słonecznika lub dyni) podpraż na suchej patelni. Następnie lekko pokrusz lub posiekaj.

4

Cukinię lub ogórka pokrój w plasterki, pomidorki można pokroić na połówki.

5

Wszystkie składniki wymieszaj z kaszą i dopraw do smaku octem balsamicznym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Składniki

 1 szklanka pęczaku (suchej kaszy)
 50 g kiełków rzodkiewki
 50 g kiełków lucerny
 10 pomidorków koktajlowych
 ½ cukinii
 1 garść orzechów włoskich
 1 łyżka oliwy
 sok z cytryny, sól, ocet balsamiczny, pieprz

Wskazówki

1

Pęczak przepłucz i ugotuj do miękkości.

2

Następnie wystudź (najlepiej kaszę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki).

3

Orzechy (albo pestki słonecznika lub dyni) podpraż na suchej patelni. Następnie lekko pokrusz lub posiekaj.

4

Cukinię lub ogórka pokrój w plasterki, pomidorki można pokroić na połówki.

5

Wszystkie składniki wymieszaj z kaszą i dopraw do smaku octem balsamicznym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

sałatka z kaszą pęczak i kiełkami