
Czekając na pachnące pomidory i świeże chrupiące warzywa posiłkuję się tym co mi daje styczeń! Warzywa korzeniowe, brukselka i zielone liście… Na szczęście na te warzywa mogę liczyć cały rok! Dziś proponuję Wam wybitnie prosty pomysł na lunch lub kolację. Niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i pełne smaku pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym.
Do tej sałatki doskonale będą pasowały ziemniaki lub topinambur, papryka, buraki, seler czy pietruszka. Spróbujcie swoją wersję zimowej sałatki, każda modyfikacja mile widziana.
składniki
sposób wykonania
Warzywa umyj. Batata obierz i pokrój w kostkę, brukselkę pokrój na połówki lub – większe główki na cztery. Cebulę pokrój w piórka.
Polej warzywa oliwą i wymieszaj z przyprawami – solą i pieprzem oraz czosnkiem (w proszku lub świeżym).
Wyłóż warzywa na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 30 – 40 minut w temp. 200 st. C.
W czasie jak warzywa się pieką umyj oraz osusz liście szpinaku, możesz je porwać na mniejsze kawałki.
Upieczone warzywa lekko przestudź i połącz ze szpinakiem. Łyżkę oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i sezamem, polej sosem gotową sałatkę.
Sałatka jest najlepsza świeża, ale następnego dnia też daje radę! Tak że spokojnie możesz ją sobie przygotować na jutro do pracy.
- Ilość na porcję
- Kalorie 295
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 16.8g26%
- Węglowodany 17.2g6%
- Błonnik 11.7g47%
- Białko 11.3g23%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Warzywa umyj. Batata obierz i pokrój w kostkę, brukselkę pokrój na połówki lub – większe główki na cztery. Cebulę pokrój w piórka.
Polej warzywa oliwą i wymieszaj z przyprawami – solą i pieprzem oraz czosnkiem (w proszku lub świeżym).
Wyłóż warzywa na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 30 – 40 minut w temp. 200 st. C.
W czasie jak warzywa się pieką umyj oraz osusz liście szpinaku, możesz je porwać na mniejsze kawałki.
Upieczone warzywa lekko przestudź i połącz ze szpinakiem. Łyżkę oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i sezamem, polej sosem gotową sałatkę.
Sałatka jest najlepsza świeża, ale następnego dnia też daje radę! Tak że spokojnie możesz ją sobie przygotować na jutro do pracy.