Dziś błyskawiczny pomysł na lunch do pracy, przekąskę, lekką kolację albo… na jakąkolwiek inną okazję! Sałatka z zielonej soczewicy, moreli i jogurtu – to stały element spotkań towarzyskich w moim rodzinnym domu. Była tam odkąd pamiętam, nie wiem kto i kiedy przyniósł ten przepis do naszego domu. Pierwszy raz jadłam ją wiele wiele lat temu i od tamtej pory została już na zawsze w moim menu!
Zapraszam do spróbowania – ciekawe czy lubicie takie połączenia!
składniki
sposób wykonania
Soczewicę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wylej wodę z moczenia i przepłucz soczewicę na sitku (nie jest to konieczne, jeśli jednak macie wrażliwe żołądki lub po prostu szykujecie posiłek z pewnym wyprzedzeniem warto namoczyć soczewicę – dzięki temu będzie lżej strawna).
Następnie ugotuj ziarna soczewicy do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Soczewicę i pozostałe strączkowe solimy pod koniec gotowania! Skraca nam to czas gotowania nasion.
W czasie gdy soczewica się gotuje przygotuj resztę składników.
Morele wypłucz i namocz w ciepłej wodzie (10 minut wystarczy).
Pokrój w paski i polej odrobiną oleju, aby się nie sklejały, wymieszaj z soczewicą.
Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę soli i ew. nieco więcej oleju.
Podawaj z gęstym jogurtem.
- Ilość na porcję
- Kalorie 347.2
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 11.2g18%
- Węglowodany 44.5g15%
- Błonnik 7g29%
- Białko 14.4g29%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Soczewicę namocz na noc w zimnej wodzie. Rano wylej wodę z moczenia i przepłucz soczewicę na sitku (nie jest to konieczne, jeśli jednak macie wrażliwe żołądki lub po prostu szykujecie posiłek z pewnym wyprzedzeniem warto namoczyć soczewicę – dzięki temu będzie lżej strawna).
Następnie ugotuj ziarna soczewicy do miękkości w świeżej, nieosolonej wodzie. Soczewicę i pozostałe strączkowe solimy pod koniec gotowania! Skraca nam to czas gotowania nasion.
W czasie gdy soczewica się gotuje przygotuj resztę składników.
Morele wypłucz i namocz w ciepłej wodzie (10 minut wystarczy).
Pokrój w paski i polej odrobiną oleju, aby się nie sklejały, wymieszaj z soczewicą.
Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, odrobinę soli i ew. nieco więcej oleju.
Podawaj z gęstym jogurtem.