Kategoria, , TrudnośćŁatwy
Porcje4 Porcje

Sałatka z sosem z awokado, to coś innego niż wszechobecne awokado wkrojone po prostu do miski z warzywami.

Bardzo prosta, bardzo szybka, bardzo smaczna i do tego sycąca. Bez glutenu, wegańska, bez gotowania, brudzenia nadmiernej ilości naczyń... Same plusy! Zróbcie sobie na drugie śniadanie do pracy albo na szybką kolację 🙂

Przepis jest na 4 porcje. Z łatwością można go modyfikować odrzucając inne warzywa lub eliminując te, których nie lubisz - ważne, aby było kolorowo.

Do sałatki pasują chrupiące kiełki, rzodkiewka, małe pomidorki albo kalarepa.

Modyfikuj wedle smaku i dostępności poszczególnych warzyw.

składniki

sałatka
 240 g czarnej fasoli (puszka)
 ½ czerwonej papryki
 ½ żółtej papryki
 140 g kukurydzy (mała puszka)
 1 mała czerwona cebula
 2 laski selera naciowego
 ½ opakowania dowolnego mixu sałat
sos z awokado
 1 duże awokado
 2 łyżki stołowe oliwy
 pieprz, sól ziołowa, czosnek świeży lub granulowany

sposób wykonania

sałatka
1

Pokrój w kostkę papryki oraz selera naciowego.

2

Posiekaj drobno cebulę.

3

Odsącz z zalewy fasolę oraz kukurydzę.

4

Umyj i odsącz dowolną sałatę lub ulubiony mix sałat.

5

Wymieszaj wszystkie warzywa w dużej misce.

sos z awokado
6

Awokado obierz, wyjmij pestkę i wrzuć do blendera.

7

Zmiksuj dokładnie razem z oliwą i przyprawami.

8

Połącz sos z warzywami.

Wartość odżywcza

4 porcje

Serving size

245 g


Amount per serving
Kalorie224
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 11.2g15%
Cholesterol 0mg
Węglowodany 18g7%
Błonnik 8.3g30%
Białko 6.4g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

sałatka
 240 g czarnej fasoli (puszka)
 ½ czerwonej papryki
 ½ żółtej papryki
 140 g kukurydzy (mała puszka)
 1 mała czerwona cebula
 2 laski selera naciowego
 ½ opakowania dowolnego mixu sałat
sos z awokado
 1 duże awokado
 2 łyżki stołowe oliwy
 pieprz, sól ziołowa, czosnek świeży lub granulowany

Wskazówki

sałatka
1

Pokrój w kostkę papryki oraz selera naciowego.

2

Posiekaj drobno cebulę.

3

Odsącz z zalewy fasolę oraz kukurydzę.

4

Umyj i odsącz dowolną sałatę lub ulubiony mix sałat.

5

Wymieszaj wszystkie warzywa w dużej misce.

sos z awokado
6

Awokado obierz, wyjmij pestkę i wrzuć do blendera.

7

Zmiksuj dokładnie razem z oliwą i przyprawami.

8

Połącz sos z warzywami.

Notes

sałatka z sosem z awokado