
Sałatka z sosem z awokado, to coś innego niż wszechobecne awokado wkrojone po prostu do miski z warzywami.
Bardzo prosta, bardzo szybka, bardzo smaczna i do tego sycąca. Bez glutenu, wegańska, bez gotowania, brudzenia nadmiernej ilości naczyń... Same plusy! Zróbcie sobie na drugie śniadanie do pracy albo na szybką kolację 🙂
Przepis jest na 4 porcje. Z łatwością można go modyfikować odrzucając inne warzywa lub eliminując te, których nie lubisz - ważne, aby było kolorowo.
Do sałatki pasują chrupiące kiełki, rzodkiewka, małe pomidorki albo kalarepa.
Modyfikuj wedle smaku i dostępności poszczególnych warzyw.
składniki
sposób wykonania
Pokrój w kostkę papryki oraz selera naciowego.
Posiekaj drobno cebulę.
Odsącz z zalewy fasolę oraz kukurydzę.
Umyj i odsącz dowolną sałatę lub ulubiony mix sałat.
Wymieszaj wszystkie warzywa w dużej misce.
Awokado obierz, wyjmij pestkę i wrzuć do blendera.
Zmiksuj dokładnie razem z oliwą i przyprawami.
Połącz sos z warzywami.
Wielkość porcji 245 g
Porcje 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 224
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 11.2g18%
- Cholesterol 0mg
- Węglowodany 18g6%
- Błonnik 8.3g34%
- Białko 6.4g13%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Pokrój w kostkę papryki oraz selera naciowego.
Posiekaj drobno cebulę.
Odsącz z zalewy fasolę oraz kukurydzę.
Umyj i odsącz dowolną sałatę lub ulubiony mix sałat.
Wymieszaj wszystkie warzywa w dużej misce.
Awokado obierz, wyjmij pestkę i wrzuć do blendera.
Zmiksuj dokładnie razem z oliwą i przyprawami.
Połącz sos z warzywami.