
Kto lubi śliwki w czekoladzie??
Może prościej… kto nie lubi?
Ja jestem w drużynie sympatyków! I jak tylko mam okazję, to z przyjemnością delektuję się tymi cukierkami, ale częściej jednak stawiam na domowe imitacje w nieco zdrowszej wersji. Żeby było i słodko i zdrowo – bez zbędnych wyrzutów sumienia. Na szczęście „podrobić” ten smak wcale nie jest trudno! Poza klasycznym zatopieniem suszonych śliwek w roztopionej gorzkiej czekoladzie (są obłędnie pyszne) polecam przenieść ten smak na wersję nieco bardziej sycącą. I przygotować słodki podwieczorek albo deserowe śniadanie.
składniki
sposób wykonania
Jeśli używasz kaszę półekspandowaną – zalej ją gorącym mlekiem (ja użyłam napoju migdałowego) na wysokość ok. 2 cm powyżej poziomu kaszy. Zamieszaj i przykryj – odstaw na 10 minut.
Zwykłą kaszę ugotuj do miękkości wg instrukcji na opakowaniu – danie będzie na słodko, więc najlepiej w mleku lub napoju roślinnym.
Śliwki w czekoladzie: herbatę zagotuj z dodatkiem przypraw korzennych i odstaw na kwadrans.
Śliwki umyj i pokrój drobno – wrzuć na patelnię i zalej korzenną herbatą. Duś na patelni około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Odparuj, jeśli są zbyt rzadkie.
Miękką kaszę przełóż do miseczki i przykryj czeko-śliwką.
Całość posyp posiekanymi orzechami.
Do tego dania pasuje też kasza orkiszowa oraz jaglana.
Składniki
Wskazówki
Jeśli używasz kaszę półekspandowaną – zalej ją gorącym mlekiem (ja użyłam napoju migdałowego) na wysokość ok. 2 cm powyżej poziomu kaszy. Zamieszaj i przykryj – odstaw na 10 minut.
Zwykłą kaszę ugotuj do miękkości wg instrukcji na opakowaniu – danie będzie na słodko, więc najlepiej w mleku lub napoju roślinnym.
Śliwki w czekoladzie: herbatę zagotuj z dodatkiem przypraw korzennych i odstaw na kwadrans.
Śliwki umyj i pokrój drobno – wrzuć na patelnię i zalej korzenną herbatą. Duś na patelni około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.
Pod koniec dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Odparuj, jeśli są zbyt rzadkie.
Miękką kaszę przełóż do miseczki i przykryj czeko-śliwką.
Całość posyp posiekanymi orzechami.
Do tego dania pasuje też kasza orkiszowa oraz jaglana.