Kategoria, TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania5 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity35 minut

Kto lubi śliwki w czekoladzie??

Może prościej… kto nie lubi? 

Ja jestem w drużynie sympatyków! I jak tylko mam okazję, to z przyjemnością delektuję się tymi cukierkami, ale częściej jednak stawiam na domowe imitacje w nieco zdrowszej wersji. Żeby było i słodko i zdrowo – bez zbędnych wyrzutów sumienia. Na szczęście „podrobić” ten smak wcale nie jest trudno! Poza klasycznym zatopieniem suszonych śliwek w roztopionej gorzkiej czekoladzie (są obłędnie pyszne) polecam przenieść ten smak na wersję nieco bardziej sycącą. I przygotować słodki podwieczorek albo deserowe śniadanie.

składniki

 ½ szklanka suchej kaszy pęczak
 1,50 szklanki mleka lub napoju roślinnego
 150 g suszonych śliwek
 1 łyżki stołowe gorzkiego kakao
 1 szklanka wody lub świeżo zaparzonej herbaty
 przyprawy korzenne – cynamon, goździki, imbir, kardamon

sposób wykonania

1

Jeśli używasz kaszę półekspandowaną – zalej ją gorącym mlekiem (ja użyłam napoju migdałowego) na wysokość ok. 2 cm powyżej poziomu kaszy. Zamieszaj i przykryj – odstaw na 10 minut.

2

Zwykłą kaszę ugotuj do miękkości wg instrukcji na opakowaniu – danie będzie na słodko, więc najlepiej w mleku lub napoju roślinnym.

3

Śliwki w czekoladzie: herbatę zagotuj z dodatkiem przypraw korzennych i odstaw na kwadrans.

4

Śliwki umyj i pokrój drobno – wrzuć na patelnię i zalej korzenną herbatą. Duś na patelni około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.

5

Pod koniec dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Odparuj, jeśli są zbyt rzadkie.

6

Miękką kaszę przełóż do miseczki i przykryj czeko-śliwką.

7

Całość posyp posiekanymi orzechami.

8

Do tego dania pasuje też kasza orkiszowa oraz jaglana.

Składniki

 ½ szklanka suchej kaszy pęczak
 1,50 szklanki mleka lub napoju roślinnego
 150 g suszonych śliwek
 1 łyżki stołowe gorzkiego kakao
 1 szklanka wody lub świeżo zaparzonej herbaty
 przyprawy korzenne – cynamon, goździki, imbir, kardamon

Wskazówki

1

Jeśli używasz kaszę półekspandowaną – zalej ją gorącym mlekiem (ja użyłam napoju migdałowego) na wysokość ok. 2 cm powyżej poziomu kaszy. Zamieszaj i przykryj – odstaw na 10 minut.

2

Zwykłą kaszę ugotuj do miękkości wg instrukcji na opakowaniu – danie będzie na słodko, więc najlepiej w mleku lub napoju roślinnym.

3

Śliwki w czekoladzie: herbatę zagotuj z dodatkiem przypraw korzennych i odstaw na kwadrans.

4

Śliwki umyj i pokrój drobno – wrzuć na patelnię i zalej korzenną herbatą. Duś na patelni około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu.

5

Pod koniec dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Odparuj, jeśli są zbyt rzadkie.

6

Miękką kaszę przełóż do miseczki i przykryj czeko-śliwką.

7

Całość posyp posiekanymi orzechami.

8

Do tego dania pasuje też kasza orkiszowa oraz jaglana.

kasza pęczak z czekoladą