Category, , , DifficultyBeginner
Yields2 Servings

Dziś coś z serii „klasyka gatunku”. Przepis, który po prostu wypada znać! Sos pomidorowy pasuje do baaardzo wielu dań, więc warto zapoznać się z tym przepisem! Idealnie nadaje się do pizzy, spaghetti czy innego makaronu, kaszy, a nawet do zapiekanek.

O przepis na sos pomidorowy bardzo często dostaję zapytania, więc w końcu – oto i on, we własnej osobie: sos pomidorowy! Przepis jest na dwie porcje (w przypadku spaghetti) lub na cztery porcje (w przypadku dużej pizzy).

składniki

 500 g pomidorów (przecier, pelati lub pomidory świeże)
 4 dashes suszone pomidorypomiń w wersji lekkostrawnej
 1 cebula pomiń w wersji lekkostrawnej
 3 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 1 tbsp oliwy
 pieprz, chilli, bazylia, sól itp.pomiń chilli w wersji lekkostrawnej

sposób wykonania

1

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.

3

Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.

Nutrition Facts

Serving Size połowa przepisu

Servings 2


Amount Per Serving
Calories 189
% Daily Value *
Total Fat 11g17%
Total Carbohydrate 17.6g6%
Dietary Fiber 6.8g28%
Protein 4.9g10%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 500 g pomidorów (przecier, pelati lub pomidory świeże)
 4 dashes suszone pomidorypomiń w wersji lekkostrawnej
 1 cebula pomiń w wersji lekkostrawnej
 3 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 1 tbsp oliwy
 pieprz, chilli, bazylia, sól itp.pomiń chilli w wersji lekkostrawnej

Directions

1

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.

3

Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.

sos pomidorowy klasyczny