Dziś coś z serii „klasyka gatunku”. Przepis, który po prostu wypada znać! Sos pomidorowy pasuje do baaardzo wielu dań, więc warto zapoznać się z tym przepisem! Idealnie nadaje się do pizzy, spaghetti czy innego makaronu, kaszy, a nawet do zapiekanek.
O przepis na sos pomidorowy bardzo często dostaję zapytania, więc w końcu – oto i on, we własnej osobie: sos pomidorowy! Przepis jest na dwie porcje (w przypadku spaghetti) lub na cztery porcje (w przypadku dużej pizzy).
składniki
sposób wykonania
Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.
Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.
Serving Size połowa przepisu
Servings 2
- Amount Per Serving
- Calories 189
- % Daily Value *
- Total Fat 11g17%
- Total Carbohydrate 17.6g6%
- Dietary Fiber 6.8g28%
- Protein 4.9g10%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.
Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.