Dziś coś z serii „klasyka gatunku”. Przepis, który po prostu wypada znać! Sos pomidorowy pasuje do baaardzo wielu dań, więc warto zapoznać się z tym przepisem! Idealnie nadaje się do pizzy, spaghetti czy innego makaronu, kaszy, a nawet do zapiekanek.
O przepis na sos pomidorowy bardzo często dostaję zapytania, więc w końcu – oto i on, we własnej osobie: sos pomidorowy! Przepis jest na dwie porcje (w przypadku spaghetti) lub na cztery porcje (w przypadku dużej pizzy).
składniki
sposób wykonania
Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.
Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.
2 porcje
połowa przepisu
- Amount per serving
- Kalorie189
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 11g15%
- Węglowodany 17.6g7%
- Błonnik 6.8g25%
- Białko 4.9g
* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.
Składniki
Wskazówki
Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.
Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.