Kategoria, , , TrudnośćŁatwy
Porcje2 Porcje

Dziś coś z serii „klasyka gatunku”. Przepis, który po prostu wypada znać! Sos pomidorowy pasuje do baaardzo wielu dań, więc warto zapoznać się z tym przepisem! Idealnie nadaje się do pizzy, spaghetti czy innego makaronu, kaszy, a nawet do zapiekanek.

O przepis na sos pomidorowy bardzo często dostaję zapytania, więc w końcu – oto i on, we własnej osobie: sos pomidorowy! Przepis jest na dwie porcje (w przypadku spaghetti) lub na cztery porcje (w przypadku dużej pizzy).

składniki

 500 g pomidorów (przecier, pelati lub pomidory świeże)
 4 sztuki suszone pomidorypomiń w wersji lekkostrawnej
 1 cebula pomiń w wersji lekkostrawnej
 3 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 1 łyżki stołowe oliwy
 pieprz, chilli, bazylia, sól itp.pomiń chilli w wersji lekkostrawnej

sposób wykonania

1

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.

3

Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.

Wartość odżywcza

2 porcje

Serving size

połowa przepisu


Amount per serving
Kalorie189
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 11g15%
Węglowodany 17.6g7%
Błonnik 6.8g25%
Białko 4.9g

* The % Daily Value (DV) tells you how much a nutrient in a serving of food contributes to a daily diet. 2,000 calories a day is used for general nutrition advice.

Składniki

 500 g pomidorów (przecier, pelati lub pomidory świeże)
 4 sztuki suszone pomidorypomiń w wersji lekkostrawnej
 1 cebula pomiń w wersji lekkostrawnej
 3 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej
 1 łyżki stołowe oliwy
 pieprz, chilli, bazylia, sól itp.pomiń chilli w wersji lekkostrawnej

Wskazówki

1

Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie, pod koniec dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

2

Smaż chwilę uważając, aby czosnek się nie przypalił (będzie gorzki i zepsuje całe danie), dodaj pomidory (pelati lub świeże) i przyprawy – czarny pieprz, chilli, bazylię itp.

3

Duś aż sos zgęstnieje – do pizzy nawet około 30 minut (musi być gęsty, aby nie wsiąknął w ciasto), jako dodatek do spaghetti zdecydowanie krócej.

Notes

sos pomidorowy klasyczny