składnniki
sposób wykonania
Soczewicę ugotuj w oddzielnym garnku.
Nasiona kolendry i kuminu upraż w suchym garnku z grubym dnem lub na patelni, następnie przesyp je do moździerza i utłucz dodając curry, kurkumę oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną drobno cebulę, jak będzie już miękka dodaj posiekany czosnek i mieszankę przypraw wraz z posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczką chilli.
Smaż 2 - 3 minuty po czym dodaj przecier pomidorowy, pomidory pelati oraz bulion.
Zamieszaj i dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 – 20 minut.
Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i duś kolejny kwadrans.
Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.
Podawaj gorące np. z brązowym ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.
Ingredients
Directions
Soczewicę ugotuj w oddzielnym garnku.
Nasiona kolendry i kuminu upraż w suchym garnku z grubym dnem lub na patelni, następnie przesyp je do moździerza i utłucz dodając curry, kurkumę oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną drobno cebulę, jak będzie już miękka dodaj posiekany czosnek i mieszankę przypraw wraz z posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczką chilli.
Smaż 2 - 3 minuty po czym dodaj przecier pomidorowy, pomidory pelati oraz bulion.
Zamieszaj i dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 – 20 minut.
Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i duś kolejny kwadrans.
Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.
Podawaj gorące np. z brązowym ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.