Porcje1 Porcja
Uwielbiam to danie! To jedno z moich ulubionych jednogarnkowych dań awaryjnych. Szybko się robi, nie wymaga żadnych nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Jest bardzo aromatyczne, rozgrzewające i sycące. Jeśli użyjemy dużego garnka i pomnożymy składniki, to bez problemu od razu zrobimy zapas pysznego jedzenia na trzy dni.
 
- info dla tych co na diecie: gulasz jest bez glutenu i wegański

składnniki

 400 g pomidorów (swieże lub pelati)
 ½ główki kalafiora
 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
 1 szklanka bulionu warzywnego
 mały batat
 1 cebulamożna pominąć
 1 batatów
 2 ząbki czosnku
 70 g suchych ziaren zielonej soczewicy
 2 łyżki stołowe oliwy lub oleju
 nasion kolendry, kuminu rzymskiego, kurkumy, curry, sól, czarny pieprzdo smaku
 do podania brązowy ryż, orzechy, natka pietruszki

sposób wykonania

1

Soczewicę ugotuj w oddzielnym garnku.

2

Nasiona kolendry i kuminu upraż w suchym garnku z grubym dnem lub na patelni, następnie przesyp je do moździerza i utłucz dodając curry, kurkumę oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.

3

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną drobno cebulę, jak będzie już miękka dodaj posiekany czosnek i mieszankę przypraw wraz z posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczką chilli.

4

Smaż 2 - 3 minuty po czym dodaj przecier pomidorowy, pomidory pelati oraz bulion.

5

Zamieszaj i dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 – 20 minut.

6

Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i duś kolejny kwadrans.

7

Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.

8

Podawaj gorące np. z brązowym ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Składniki

 400 g pomidorów (swieże lub pelati)
 ½ główki kalafiora
 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
 1 szklanka bulionu warzywnego
 mały batat
 1 cebulamożna pominąć
 1 batatów
 2 ząbki czosnku
 70 g suchych ziaren zielonej soczewicy
 2 łyżki stołowe oliwy lub oleju
 nasion kolendry, kuminu rzymskiego, kurkumy, curry, sól, czarny pieprzdo smaku
 do podania brązowy ryż, orzechy, natka pietruszki

Wskazówki

1

Soczewicę ugotuj w oddzielnym garnku.

2

Nasiona kolendry i kuminu upraż w suchym garnku z grubym dnem lub na patelni, następnie przesyp je do moździerza i utłucz dodając curry, kurkumę oraz szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.

3

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podduś na niej posiekaną drobno cebulę, jak będzie już miękka dodaj posiekany czosnek i mieszankę przypraw wraz z posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczką chilli.

4

Smaż 2 - 3 minuty po czym dodaj przecier pomidorowy, pomidory pelati oraz bulion.

5

Zamieszaj i dodaj obrane i pokrojone w kostkę bataty. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 – 20 minut.

6

Następnie dodaj kalafiora podzielonego na różyczki i duś kolejny kwadrans.

7

Na sam koniec dodaj ugotowaną wcześniej soczewicę. Wymieszaj całość i dopraw solą oraz pieprzem.

8

Podawaj gorące np. z brązowym ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

pomidorowy gulasz z kalafiora