Category, , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time5 minsTotal Time20 mins

Niezobowiązująca, prosta i bardzo odświeżająca! Kolorowa sałatka ze szparagami, to coś co na wiosnę pojawia się u mnie dość często w bardzo wielu konfiguracjach! Kocham gotować, łączyć smaki i szukać nowych rozwiązań w kuchni, ale cenię też szybkie i proste sezonowe jedzenie! Właśnie dlatego dziś na śniadanie wylądowała u mnie najprostsza z możliwych – dostępna tylko teraz – od końca kwietnia poprzez maj i kawałek czerwca! 

Sałatka ze szparagami (wciąż sklepowe, ale myślę że już za tydzień będzie jakaś jajecznica ze swojskimi), pomidorem (który ku mojej rozpaczy wciąż nie pachnie i nie smakuje jak „pomidor z mojego dzieciństwa”) oraz dużą garścią szpinaku (jeszcze nie swojego, ale już kiełkuje)!

Całość polałam najprostszym z możliwych sosem sałatkowym z olejem i domową musztardą, jako przyprawy tylko pieprz i szczypta soli. W tym wypadku mniej znaczy więcej!

składniki

 10 zielonych szpargów
 1 garść liści szpinaku
 1 duży pomidor
 2 jajka
 1 tsp musztardy
 1 tbsp oliwy

sposób wykonania

1

Krótko obgotuj szparagi.

2

Pomidora umyj i pokrój w ósemki.

3

Jajko ugotuj na twardo albo z lekko lejącym się żółtkiem (jajko można zastąpić np. serem mozzarella).

4

Liście szpinaku (lub rukoli, roszponki, sałaty) umyj i osusz.

5

Sałatkę polej sosem musztardowym (łyżka musztardy z dobrej jakości olejem np. z wiesiołka).

Nutrition Facts

Serving Size 1


Amount Per Serving
Calories 354
% Daily Value *
Total Fat 22.4g35%
Total Carbohydrate 13g5%
Dietary Fiber 6.6g27%
Protein 22g44%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 10 zielonych szpargów
 1 garść liści szpinaku
 1 duży pomidor
 2 jajka
 1 tsp musztardy
 1 tbsp oliwy

Directions

1

Krótko obgotuj szparagi.

2

Pomidora umyj i pokrój w ósemki.

3

Jajko ugotuj na twardo albo z lekko lejącym się żółtkiem (jajko można zastąpić np. serem mozzarella).

4

Liście szpinaku (lub rukoli, roszponki, sałaty) umyj i osusz.

5

Sałatkę polej sosem musztardowym (łyżka musztardy z dobrej jakości olejem np. z wiesiołka).

wiosenna sałatka ze szparagami