Niezobowiązująca, prosta i bardzo odświeżająca! Kolorowa sałatka ze szparagami, to coś co na wiosnę pojawia się u mnie dość często w bardzo wielu konfiguracjach! Kocham gotować, łączyć smaki i szukać nowych rozwiązań w kuchni, ale cenię też szybkie i proste sezonowe jedzenie! Właśnie dlatego dziś na śniadanie wylądowała u mnie najprostsza z możliwych – dostępna tylko teraz – od końca kwietnia poprzez maj i kawałek czerwca!
Sałatka ze szparagami (wciąż sklepowe, ale myślę że już za tydzień będzie jakaś jajecznica ze swojskimi), pomidorem (który ku mojej rozpaczy wciąż nie pachnie i nie smakuje jak „pomidor z mojego dzieciństwa”) oraz dużą garścią szpinaku (jeszcze nie swojego, ale już kiełkuje)!
Całość polałam najprostszym z możliwych sosem sałatkowym z olejem i domową musztardą, jako przyprawy tylko pieprz i szczypta soli. W tym wypadku mniej znaczy więcej!
składniki
sposób wykonania
Krótko obgotuj szparagi.
Pomidora umyj i pokrój w ósemki.
Jajko ugotuj na twardo albo z lekko lejącym się żółtkiem (jajko można zastąpić np. serem mozzarella).
Liście szpinaku (lub rukoli, roszponki, sałaty) umyj i osusz.
Sałatkę polej sosem musztardowym (łyżka musztardy z dobrej jakości olejem np. z wiesiołka).
Wielkość porcji 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 354
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 22.4g35%
- Węglowodany 13g5%
- Błonnik 6.6g27%
- Białko 22g44%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Krótko obgotuj szparagi.
Pomidora umyj i pokrój w ósemki.
Jajko ugotuj na twardo albo z lekko lejącym się żółtkiem (jajko można zastąpić np. serem mozzarella).
Liście szpinaku (lub rukoli, roszponki, sałaty) umyj i osusz.
Sałatkę polej sosem musztardowym (łyżka musztardy z dobrej jakości olejem np. z wiesiołka).