Category, , DifficultyBeginner
Yields1 Serving

Totalna niemoc kulinarna, czyli obiad na winie.

Stajesz przed lodówką i patrzysz, patrzysz, patrzysz – co by tu na obiad? Też tak czasem macie? Lodówka niby pełna, ale w głowie pustka.

I nagle olśnienie – dostrzegasz: ćwiartkę pieczonej dyni, ostatnie pudełko zamrożonych grzybów i resztkę kurczaka z poprzedniego dnia. W zamrażarce garnuszek bulionu na czarną godzinę i… obiad już prawie gotowy! Zmieszaj z ryżem, zalej bulionem i włóż do piekarnika. W międzyczasie zorientuj się, że niby resztki, ale taką porcją naje się pułk wojska, więc zadzwoń po znajomych z pytaniem “kto jest głodny”.

Ufff, udało się – obiad gotowy, przy okazji dobry uczynek spełniony i więzy towarzyskie podtrzymane 😉

Zapraszam na dyniowo-grzybową zapiekankę!

składniki

 1 szklanka suchych ziaren ryżu (basmati lub brązowy)basmati w wersji lekkostarwnej
 1 średnia cebulapomiń w wersji lekkostarwnej
 3 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 ½ kg pieczonej dyni
 2 szklanki mrożonych grzybów leśnych (mogą być pieczarki) pomiń w wersji lekkostarwnej
 1 pojedyncza pierś kurczaka (lub tyle ile macie, w wersji wege spokojnie można zrezygnować)
 ½ l bulionu
 1 łyżka oleju
 sól, czarny pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, kurkumapomiń ostre przyprawy w wersji lekkostarwnej
 natka pietruszki

sposób wykonania

1

Kurczaka pokrój na małe kawałki i obtocz w przyprawach – odstaw na bok.

2

Cebulę posiekaj i podsmaż na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, dodaj pokrojonego kurczaka oraz posiekany czosnek smaż przez ok. 2 minuty mieszając, aby czosnek się nie przypalił.

3

Następnie dodaj grzyby (jeśli używasz rozmrożonych rozmroź je wcześniej) oraz ryż.

4

Zamieszaj wszystko dokładnie i zalej bulionem.

5

Duś 2-3 minuty, po czym dodaj upieczoną wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię oraz przypraw do smaku.

6

Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut.

7

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Ingredients

 1 szklanka suchych ziaren ryżu (basmati lub brązowy)basmati w wersji lekkostarwnej
 1 średnia cebulapomiń w wersji lekkostarwnej
 3 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 ½ kg pieczonej dyni
 2 szklanki mrożonych grzybów leśnych (mogą być pieczarki) pomiń w wersji lekkostarwnej
 1 pojedyncza pierś kurczaka (lub tyle ile macie, w wersji wege spokojnie można zrezygnować)
 ½ l bulionu
 1 łyżka oleju
 sól, czarny pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, kurkumapomiń ostre przyprawy w wersji lekkostarwnej
 natka pietruszki

Directions

1

Kurczaka pokrój na małe kawałki i obtocz w przyprawach – odstaw na bok.

2

Cebulę posiekaj i podsmaż na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, dodaj pokrojonego kurczaka oraz posiekany czosnek smaż przez ok. 2 minuty mieszając, aby czosnek się nie przypalił.

3

Następnie dodaj grzyby (jeśli używasz rozmrożonych rozmroź je wcześniej) oraz ryż.

4

Zamieszaj wszystko dokładnie i zalej bulionem.

5

Duś 2-3 minuty, po czym dodaj upieczoną wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię oraz przypraw do smaku.

6

Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut.

7

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

zapiekanka dyniowa