Totalna niemoc kulinarna, czyli obiad na winie.
Stajesz przed lodówką i patrzysz, patrzysz, patrzysz – co by tu na obiad? Też tak czasem macie? Lodówka niby pełna, ale w głowie pustka.
I nagle olśnienie – dostrzegasz: ćwiartkę pieczonej dyni, ostatnie pudełko zamrożonych grzybów i resztkę kurczaka z poprzedniego dnia. W zamrażarce garnuszek bulionu na czarną godzinę i… obiad już prawie gotowy! Zmieszaj z ryżem, zalej bulionem i włóż do piekarnika. W międzyczasie zorientuj się, że niby resztki, ale taką porcją naje się pułk wojska, więc zadzwoń po znajomych z pytaniem “kto jest głodny”.
Ufff, udało się – obiad gotowy, przy okazji dobry uczynek spełniony i więzy towarzyskie podtrzymane 😉
Zapraszam na dyniowo-grzybową zapiekankę!
składniki
sposób wykonania
Kurczaka pokrój na małe kawałki i obtocz w przyprawach – odstaw na bok.
Cebulę posiekaj i podsmaż na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, dodaj pokrojonego kurczaka oraz posiekany czosnek smaż przez ok. 2 minuty mieszając, aby czosnek się nie przypalił.
Następnie dodaj grzyby (jeśli używasz rozmrożonych rozmroź je wcześniej) oraz ryż.
Zamieszaj wszystko dokładnie i zalej bulionem.
Duś 2-3 minuty, po czym dodaj upieczoną wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię oraz przypraw do smaku.
Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.
Ingredients
Directions
Kurczaka pokrój na małe kawałki i obtocz w przyprawach – odstaw na bok.
Cebulę posiekaj i podsmaż na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem, dodaj pokrojonego kurczaka oraz posiekany czosnek smaż przez ok. 2 minuty mieszając, aby czosnek się nie przypalił.
Następnie dodaj grzyby (jeśli używasz rozmrożonych rozmroź je wcześniej) oraz ryż.
Zamieszaj wszystko dokładnie i zalej bulionem.
Duś 2-3 minuty, po czym dodaj upieczoną wcześniej i pokrojoną w kostkę dynię oraz przypraw do smaku.
Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz 30 minut.
Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.