
⅔ niesłodzonego mleka migdałoweglub innego, które lubisz
⅓ filiżanki przefiltrowanej wody
1 mały kawałek kory cynamonu
1 łyżka miodu
3 cm świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
¼ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1
Zmieszaj wszystkie składniki w garnuszku i postaw na średnim ogniu. Mieszaj tak długo, aby konsystencja napoju była jednolita.
2
Następnie doprowadź mieszankę do lekkiego wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu połączenia się smaków (ok. 15 min).
3
„Złote mleko” możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.
KategoriaKOKTAJLE, WEGETARIAŃSKIE
Składniki
⅔ niesłodzonego mleka migdałoweglub innego, które lubisz
⅓ filiżanki przefiltrowanej wody
1 mały kawałek kory cynamonu
1 łyżka miodu
3 cm świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
¼ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
Wskazówki
1
Zmieszaj wszystkie składniki w garnuszku i postaw na średnim ogniu. Mieszaj tak długo, aby konsystencja napoju była jednolita.
2
Następnie doprowadź mieszankę do lekkiego wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu połączenia się smaków (ok. 15 min).
3
„Złote mleko” możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.