Porcje1 Porcja
  niesłodzonego mleka migdałoweglub innego, które lubisz
  filiżanki przefiltrowanej wody
 1 mały kawałek kory cynamonu
 1 łyżka miodu
 3 cm świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
 ¼ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
 ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
 ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu
1

Zmieszaj wszystkie składniki w garnuszku i postaw na średnim ogniu. Mieszaj tak długo, aby konsystencja napoju była jednolita.

2

Następnie doprowadź mieszankę do lekkiego wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu połączenia się smaków (ok. 15 min).

3

„Złote mleko” możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.

Składniki

  niesłodzonego mleka migdałoweglub innego, które lubisz
  filiżanki przefiltrowanej wody
 1 mały kawałek kory cynamonu
 1 łyżka miodu
 3 cm świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
 ¼ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
 ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
 ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu

Wskazówki

1

Zmieszaj wszystkie składniki w garnuszku i postaw na średnim ogniu. Mieszaj tak długo, aby konsystencja napoju była jednolita.

2

Następnie doprowadź mieszankę do lekkiego wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu połączenia się smaków (ok. 15 min).

3

„Złote mleko” możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.

złote mleko – przepis

Leave a Reply