Kolejny szybki, smaczny i wybitnie zdrowy posiłek „na winie” - zupa krem z buraków.
Ta zupa zachwyci każdego – gwarantuję! Jej smak można dowolnie modyfikować w zależności od tego jaki efekt chcemy otrzymać. Moja wersja jest lekko słodkawa dzięki obecności jabłka, ale z wyraźną nutą pomidorów i ostrej papryczki.
Jeśli chcecie coś wytrawniejszego dajcie więcej cebuli i buraków, słodszego – więcej jabłka… Zupę można podać z kleksem z gęstego jogurtu, grzankami lub pestkami. Ja zupy krem zazwyczaj przelewam do termosu i zabieram na uczelnię, gdzie często spędzam caaaały dzień! Fajnie rozgrzewa.
W wersji lekkostrawnej pomiń ostre przyprawy, cebulę i czosnek, a paprykę przed dodaniem do zupy obierz ze skórki!
składniki
sposób wykonania
Cebulę obierz i posiekaj – wrzuć do garnka z oliwą i podsmaż.
W tym czasie obierz i pokrój w mniejsze cząstki pozostałe warzywa oraz jabłko.
Wszystkie posiekane warzywa (plus czosnek jeśli używasz) przełóż do garnka z cebulą, zalej pomidorami (w sezonie letni zamień pomidory z puszki na świeże) oraz wodą.
Dodaj przyprawy i duś około 30-50 minut (aż warzywa będą miękkie).
Zmiksuj blenderem, ew. trochę odparuj i podawaj gorące!
Zupę można podać z grzankami, pestkami dyni lub kleksem z gęstego jogurtu/śmietany.
Składniki
Wskazówki
Cebulę obierz i posiekaj – wrzuć do garnka z oliwą i podsmaż.
W tym czasie obierz i pokrój w mniejsze cząstki pozostałe warzywa oraz jabłko.
Wszystkie posiekane warzywa (plus czosnek jeśli używasz) przełóż do garnka z cebulą, zalej pomidorami (w sezonie letni zamień pomidory z puszki na świeże) oraz wodą.
Dodaj przyprawy i duś około 30-50 minut (aż warzywa będą miękkie).
Zmiksuj blenderem, ew. trochę odparuj i podawaj gorące!
Zupę można podać z grzankami, pestkami dyni lub kleksem z gęstego jogurtu/śmietany.