Porcje1 Porcja

Kolejny szybki, smaczny i wybitnie zdrowy posiłek „na winie” - zupa krem z buraków.
Ta zupa zachwyci każdego – gwarantuję! Jej smak można dowolnie modyfikować w zależności od tego jaki efekt chcemy otrzymać. Moja wersja jest lekko słodkawa dzięki obecności jabłka, ale z wyraźną nutą pomidorów i ostrej papryczki.
Jeśli chcecie coś wytrawniejszego dajcie więcej cebuli i buraków, słodszego – więcej jabłka… Zupę można podać z kleksem z gęstego jogurtu, grzankami lub pestkami. Ja zupy krem zazwyczaj przelewam do termosu i zabieram na uczelnię, gdzie często spędzam caaaały dzień! Fajnie rozgrzewa.

 

W wersji lekkostrawnej pomiń ostre przyprawy, cebulę i czosnek, a paprykę przed dodaniem do zupy obierz ze skórki!

 

składniki

 3 małe buraki
 1 duża cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 1 marchewka
 1 czerwona paprykabez skóry w wersji lekkostrawnej
 mały korzeń pietruszki
 1 puszka pomidorów
 1 małe jabłko
 1 l wody
 liście laurowe, pieprz, ostra papryczka, ew. czosnekpomiń ostrą paprykę w wersji lekkostrawnej

sposób wykonania

1

Cebulę obierz i posiekaj – wrzuć do garnka z oliwą i podsmaż.

2

W tym czasie obierz i pokrój w mniejsze cząstki pozostałe warzywa oraz jabłko.

3

Wszystkie posiekane warzywa (plus czosnek jeśli używasz) przełóż do garnka z cebulą, zalej pomidorami (w sezonie letni zamień pomidory z puszki na świeże) oraz wodą.

4

Dodaj przyprawy i duś około 30-50 minut (aż warzywa będą miękkie).

5

Zmiksuj blenderem, ew. trochę odparuj i podawaj gorące!

6

Zupę można podać z grzankami, pestkami dyni lub kleksem z gęstego jogurtu/śmietany.

Składniki

 3 małe buraki
 1 duża cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 1 marchewka
 1 czerwona paprykabez skóry w wersji lekkostrawnej
 mały korzeń pietruszki
 1 puszka pomidorów
 1 małe jabłko
 1 l wody
 liście laurowe, pieprz, ostra papryczka, ew. czosnekpomiń ostrą paprykę w wersji lekkostrawnej

Wskazówki

1

Cebulę obierz i posiekaj – wrzuć do garnka z oliwą i podsmaż.

2

W tym czasie obierz i pokrój w mniejsze cząstki pozostałe warzywa oraz jabłko.

3

Wszystkie posiekane warzywa (plus czosnek jeśli używasz) przełóż do garnka z cebulą, zalej pomidorami (w sezonie letni zamień pomidory z puszki na świeże) oraz wodą.

4

Dodaj przyprawy i duś około 30-50 minut (aż warzywa będą miękkie).

5

Zmiksuj blenderem, ew. trochę odparuj i podawaj gorące!

6

Zupę można podać z grzankami, pestkami dyni lub kleksem z gęstego jogurtu/śmietany.

zupa krem z buraków