Category, , , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time10 minsCook Time15 minsTotal Time25 mins

Zupa krem z pomidorów, to to co Tygryski lubią najbardziej 🙂

Mam nadzieję, że świąteczne zapasy już zjedzone, bo mam dla Was super smaczną i lekką propozycję na przekąskę w pracy. Pierwszy wpis w nowym roku, to kolejny z cyklu pomysł na gorący kubek. Szybka, pożywna, gorąca, aromatyczna… klasyka gatunku, czyli pomidorówka. Idealna na II śniadanie w pracy.

tu przepis na domowy bulion>>

składniki

 500 g pomidorów
 1 mała cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 500 ml domowego bulionu
 5 suszonych pomidorówpomiń w wersji lekkostrawnej
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej

sposób wykonania

1

Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę, a następnie wlej pomidory z puszki oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory.

2

Smaż aż sos lekko zgęstnieje. Następnie wlej do garnka bulion.

3

Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku np. domową kostką rosołową i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec zmiksuj całość na gładki krem.

4

Podawaj z grzankami, kaszą, ekspandowanymi ziarnami zbóż, podprażonymi pestkami dyni oraz obowiązkowo z „czymś zielonym” – z koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Ingredients

 500 g pomidorów
 1 mała cebulapomiń w wersji lekkostrawnej
 500 ml domowego bulionu
 5 suszonych pomidorówpomiń w wersji lekkostrawnej
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostrawnej

Directions

1

Cebulę posiekaj i podsmaż w garnku na oliwie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż chwilę, a następnie wlej pomidory z puszki oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory.

2

Smaż aż sos lekko zgęstnieje. Następnie wlej do garnka bulion.

3

Doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku np. domową kostką rosołową i gotuj ok. 15 minut. Pod koniec zmiksuj całość na gładki krem.

4

Podawaj z grzankami, kaszą, ekspandowanymi ziarnami zbóż, podprażonymi pestkami dyni oraz obowiązkowo z „czymś zielonym” – z koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.

zupa krem z pomidorów