Przepis na minestra di fagioli pochodzi ze skalistej Sardynii a znalazłam go w książce "Niebieskie strefy". Zupa stulatków, to moja autorska nazwa, jeśli po przeczytaniu przepisu skojarzy się Wam on z polskim krupnikiem (zupą, nie alkoholem), to prawidłowo!
To taki krupnik, ale nieco bardziej wypasiony, bo dodatkowo z białą fasolą i selerem naciowym. Kto lubi krupnik pokocha zupę stulatków.
Jęczmień w tej zupie wyjątkowo mi pasuje i bardzo fajnie wzbogaca smak o orzechową nutę oraz sprawia, że zupa zawiera jeszcze więcej błonnika i jest sycąca. To super pomysł na posiłek do pracy.
Przepis jest na 6 sycących porcji.
składniki
sposób wykonania
Zalej fasolę i kaszę pęczak zimną wodą i mocz do 12 godzin. Następnie odsącz na durszlaku i dobrze opłucz.
W wersji szybszej użyj fasoli z puszki, a kaszę pęczak zamień na jęczmienną łamaną.
Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, selera, marchewkę; posiekaną cebulę i czosnek i podsmaż je chwilę na oliwie.
Dodaj do warzyw namoczoną kaszę i fasolę oraz przyprawy (bazylię, szałwię, rozmaryn i liść laurowy).
Zalej składniki wodą i doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu minimum 1 godzinę, aż fasola i kasza będą miękkie.
Po tym czasie usuń gałązki rozmarynu i liście laurowe. Rozcieńcz zupę wodą, jeśli zrobiła się za gęsta.
Ta zupa bardzo dobrze się zamraża. W małych, zamkniętych pojemnikach możesz ją przechowywać w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.
Serving Size 6
Servings 1
- Amount Per Serving
- Calories 176
- % Daily Value *
- Total Fat 4g7%
- Total Carbohydrate 26g9%
- Dietary Fiber 4g16%
- Protein 6g12%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Zalej fasolę i kaszę pęczak zimną wodą i mocz do 12 godzin. Następnie odsącz na durszlaku i dobrze opłucz.
W wersji szybszej użyj fasoli z puszki, a kaszę pęczak zamień na jęczmienną łamaną.
Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, selera, marchewkę; posiekaną cebulę i czosnek i podsmaż je chwilę na oliwie.
Dodaj do warzyw namoczoną kaszę i fasolę oraz przyprawy (bazylię, szałwię, rozmaryn i liść laurowy).
Zalej składniki wodą i doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu minimum 1 godzinę, aż fasola i kasza będą miękkie.
Po tym czasie usuń gałązki rozmarynu i liście laurowe. Rozcieńcz zupę wodą, jeśli zrobiła się za gęsta.
Ta zupa bardzo dobrze się zamraża. W małych, zamkniętych pojemnikach możesz ją przechowywać w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.