TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 10 minut

Dieta długowieczności naprawdę istnieje! Dziś przedstawiam Wam pierwszy z cyklu przepisów dla osób chcących dożyć przynajmniej setki w dobrym zdrowiu.

Przepis na minestra di fagioli pochodzi ze skalistej Sardynii a znalazłam go w książce "Niebieskie strefy". Zupa stulatków, to moja autorska nazwa, jeśli po przeczytaniu przepisu skojarzy się Wam on z polskim krupnikiem (zupą, nie alkoholem), to prawidłowo! To taki krupnik z białą fasolą i selerem naciowym. Kto lubi krupnik pokocha zupę stulatków.

Jęczmień w tej zupie bardzo fajnie wzbogaca smak o orzechową nutę i sprawia, że zupa zawiera jeszcze więcej błonnika i jest sycąca.

Przepis jest na 6 sycących porcji.

składniki

 ½ szklanki suchej fasoli piękny jaśew. słoik już ugotowanej, w zalewie
 ½ szklanki suchej kaszy pęczak
 6 szklanek wywaru warzywnego
 1 cebula
 2 ziemniaki
 2 łodygi selera naciowego
 1 marchewka
 2 ząbki czosnku
 2 łyzki oliwy
 bazylia, szałwia, rozmaryn, ziele angielskie, czarny pieprz, sól
 natka pietruszki do posypania gotowej zupy

sposób wykonania

1

Zalej fasolę i kaszę pęczak zimną wodą i mocz do 12 godzin. Następnie odsącz na durszlaku i dobrze opłucz.

2

Włóż namoczoną fasolę i kaszę do dużego garnka, zalej wywarem i dodaj pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, selera, marchewkę; posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy (bazylię, szałwię, rozmaryn i liść laurowy).

3

Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 1 godziny, aż fasola i kasza będą miękkie.

4

Po tym czasie usuń gałązki rozmarynu i liście laurowe.

5

Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz dodaj łyżkę oliwy.

Uwaga
6

Jeśli chcesz uzyskać bardziej zdecydowany smak, podsmaż cebulę, czosnek, bazylię i szałwię na 1 łyżce oliwy, aż cebula zrobi się półprzejrzysta, ale nie zdąży się przyrumienić, a potem dodaj te warzywa i przyprawy do reszty składników.
Ta zupa wyjątkowo dobrze się zamraża. W małych, zamkniętych pojemnikach możesz ją przechowywać w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 6

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 176
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 4g7%
Węglowodany 26g9%
Błonnik 4g16%
Białko 6g12%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 ½ szklanki suchej fasoli piękny jaśew. słoik już ugotowanej, w zalewie
 ½ szklanki suchej kaszy pęczak
 6 szklanek wywaru warzywnego
 1 cebula
 2 ziemniaki
 2 łodygi selera naciowego
 1 marchewka
 2 ząbki czosnku
 2 łyzki oliwy
 bazylia, szałwia, rozmaryn, ziele angielskie, czarny pieprz, sól
 natka pietruszki do posypania gotowej zupy

Wskazówki

1

Zalej fasolę i kaszę pęczak zimną wodą i mocz do 12 godzin. Następnie odsącz na durszlaku i dobrze opłucz.

2

Włóż namoczoną fasolę i kaszę do dużego garnka, zalej wywarem i dodaj pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, selera, marchewkę; posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy (bazylię, szałwię, rozmaryn i liść laurowy).

3

Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 1 godziny, aż fasola i kasza będą miękkie.

4

Po tym czasie usuń gałązki rozmarynu i liście laurowe.

5

Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz dodaj łyżkę oliwy.

Uwaga
6

Jeśli chcesz uzyskać bardziej zdecydowany smak, podsmaż cebulę, czosnek, bazylię i szałwię na 1 łyżce oliwy, aż cebula zrobi się półprzejrzysta, ale nie zdąży się przyrumienić, a potem dodaj te warzywa i przyprawy do reszty składników.
Ta zupa wyjątkowo dobrze się zamraża. W małych, zamkniętych pojemnikach możesz ją przechowywać w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.

zupa stulatków – dieta długowieczności

Leave a Reply