TrudnośćŁatwy
Porcje1 Porcja
Czas przygotowania10 minutCzas gotowania1 godzinaCzas całkowity1 godzina 10 minut

Przepis na minestra di fagioli pochodzi ze skalistej Sardynii a znalazłam go w książce "Niebieskie strefy". Zupa stulatków, to moja autorska nazwa, jeśli po przeczytaniu przepisu skojarzy się Wam on z polskim krupnikiem (zupą, nie alkoholem), to prawidłowo!

To taki krupnik, ale nieco bardziej wypasiony, bo dodatkowo z białą fasolą i selerem naciowym. Kto lubi krupnik pokocha zupę stulatków.

Jęczmień w tej zupie wyjątkowo mi pasuje i bardzo fajnie wzbogaca smak o orzechową nutę oraz sprawia, że zupa zawiera jeszcze więcej błonnika i jest sycąca. To super pomysł na posiłek do pracy.

 

Przepis jest na 6 sycących porcji.

składniki

 ½ szklanki suchej fasoli piękny jaśew. słoik już ugotowanej, w zalewie, pomiń w wersji lekkostarwnej
 ½ szklanki suchej kaszy pęczakw wersji lekkostarwnej daj kaszę jaglaną
 6 szklanek wywaru warzywnego
 1 cebulapomiń w wersji lekkostarwnej
 2 ziemniaki
 2 łodygi selera naciowego
 1 marchewka
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 2 łyzki oliwy
 bazylia, szałwia, rozmaryn, ziele angielskie, czarny pieprz, sólpomiń pieprz w wersji lekkostarwnej
 natka pietruszki do posypania gotowej zupy

sposób wykonania

1

Zalej fasolę i kaszę pęczak zimną wodą i mocz do 12 godzin. Następnie odsącz na durszlaku i dobrze opłucz.
W wersji szybszej użyj fasoli z puszki, a kaszę pęczak zamień na jęczmienną łamaną.

2

Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, selera, marchewkę; posiekaną cebulę i czosnek i podsmaż je chwilę na oliwie.

3

Dodaj do warzyw namoczoną kaszę i fasolę oraz przyprawy (bazylię, szałwię, rozmaryn i liść laurowy).

4

Zalej składniki wodą i doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu minimum 1 godzinę, aż fasola i kasza będą miękkie.

5

Po tym czasie usuń gałązki rozmarynu i liście laurowe. Rozcieńcz zupę wodą, jeśli zrobiła się za gęsta.

Uwaga
6

Ta zupa bardzo dobrze się zamraża. W małych, zamkniętych pojemnikach możesz ją przechowywać w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 6

Porcje 1


Ilość na porcję
Kalorie 176
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 4g7%
Węglowodany 26g9%
Błonnik 4g16%
Białko 6g12%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 ½ szklanki suchej fasoli piękny jaśew. słoik już ugotowanej, w zalewie, pomiń w wersji lekkostarwnej
 ½ szklanki suchej kaszy pęczakw wersji lekkostarwnej daj kaszę jaglaną
 6 szklanek wywaru warzywnego
 1 cebulapomiń w wersji lekkostarwnej
 2 ziemniaki
 2 łodygi selera naciowego
 1 marchewka
 2 ząbki czosnkupomiń w wersji lekkostarwnej
 2 łyzki oliwy
 bazylia, szałwia, rozmaryn, ziele angielskie, czarny pieprz, sólpomiń pieprz w wersji lekkostarwnej
 natka pietruszki do posypania gotowej zupy

Wskazówki

1

Zalej fasolę i kaszę pęczak zimną wodą i mocz do 12 godzin. Następnie odsącz na durszlaku i dobrze opłucz.
W wersji szybszej użyj fasoli z puszki, a kaszę pęczak zamień na jęczmienną łamaną.

2

Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, selera, marchewkę; posiekaną cebulę i czosnek i podsmaż je chwilę na oliwie.

3

Dodaj do warzyw namoczoną kaszę i fasolę oraz przyprawy (bazylię, szałwię, rozmaryn i liść laurowy).

4

Zalej składniki wodą i doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu minimum 1 godzinę, aż fasola i kasza będą miękkie.

5

Po tym czasie usuń gałązki rozmarynu i liście laurowe. Rozcieńcz zupę wodą, jeśli zrobiła się za gęsta.

Uwaga
6

Ta zupa bardzo dobrze się zamraża. W małych, zamkniętych pojemnikach możesz ją przechowywać w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.

zupa stulatków – dieta długowieczności