
Dieta długowieczności naprawdę istnieje! Dziś przedstawiam Wam pierwszy z cyklu przepisów dla osób chcących dożyć przynajmniej setki w dobrym zdrowiu.
Przepis na minestra di fagioli pochodzi ze skalistej Sardynii a znalazłam go w książce "Niebieskie strefy". Zupa stulatków, to moja autorska nazwa, jeśli po przeczytaniu przepisu skojarzy się Wam on z polskim krupnikiem (zupą, nie alkoholem), to prawidłowo! To taki krupnik z białą fasolą i selerem naciowym. Kto lubi krupnik pokocha zupę stulatków.
Jęczmień w tej zupie bardzo fajnie wzbogaca smak o orzechową nutę i sprawia, że zupa zawiera jeszcze więcej błonnika i jest sycąca.
Zajrzyj też do mojego sklepu - na hasło warzywasąsuper kupisz e-booka Jak jeść więcej warzyw za jedyne 19 zł
Przepis jest na 6 sycących porcji.
składniki
sposób wykonania
Zalej fasolę i kaszę pęczak zimną wodą i mocz do 12 godzin. Następnie odsącz na durszlaku i dobrze opłucz.
Włóż namoczoną fasolę i kaszę do dużego garnka, zalej wywarem i dodaj pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, selera, marchewkę; posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy (bazylię, szałwię, rozmaryn i liść laurowy).
Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 1 godziny, aż fasola i kasza będą miękkie.
Po tym czasie usuń gałązki rozmarynu i liście laurowe.
Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz dodaj łyżkę oliwy.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej zdecydowany smak, podsmaż cebulę, czosnek, bazylię i szałwię na 1 łyżce oliwy, aż cebula zrobi się półprzejrzysta, ale nie zdąży się przyrumienić, a potem dodaj te warzywa i przyprawy do reszty składników.
Ta zupa wyjątkowo dobrze się zamraża. W małych, zamkniętych pojemnikach możesz ją przechowywać w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.
Wielkość porcji 6
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 176
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 4g7%
- Węglowodany 26g9%
- Błonnik 4g16%
- Białko 6g12%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Zalej fasolę i kaszę pęczak zimną wodą i mocz do 12 godzin. Następnie odsącz na durszlaku i dobrze opłucz.
Włóż namoczoną fasolę i kaszę do dużego garnka, zalej wywarem i dodaj pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, selera, marchewkę; posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy (bazylię, szałwię, rozmaryn i liść laurowy).
Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 1 godziny, aż fasola i kasza będą miękkie.
Po tym czasie usuń gałązki rozmarynu i liście laurowe.
Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz dodaj łyżkę oliwy.
Jeśli chcesz uzyskać bardziej zdecydowany smak, podsmaż cebulę, czosnek, bazylię i szałwię na 1 łyżce oliwy, aż cebula zrobi się półprzejrzysta, ale nie zdąży się przyrumienić, a potem dodaj te warzywa i przyprawy do reszty składników.
Ta zupa wyjątkowo dobrze się zamraża. W małych, zamkniętych pojemnikach możesz ją przechowywać w zamrażalniku nawet do 4 miesięcy.