Prosta i tania bezmięsna zupa z soczewicy uratowała mi niejeden jesienno-zimowy dzień.
Uwielbiam ją robić, bo jest dość szybka w produkcji, a jej skład mogę bez problemu zastępować warzywami dostępnymi akurat w kuchni. Do tej zupy możesz z powodzeniem wykorzystać również inne warzywa, nie wymienione w przepisie.
Dodaj selera naciowego zamiast papryki, wkrój marchewkę, pomiń cebulę, daj więcej czosnku. Zamiast batata daj dynię, a passatę zamień na koncentrat lub sok pomidorowy. Jeśli chcesz na koniec możesz wlać mleko kokosowe (też fantastycznie się komponuje). Podrasuj zupę większą ilością chilli lub swoich ulubionych ziół.
Ta zupa zniesie naprawdę liczne modyfikacje 😉
składniki
sposób wykonania
Wszystkie warzywa (cebula, batat, papryka, czosnek) pokrój i przełóż do dużego garnka z oliwą - podsmaż chwilę razem z przyprawami (imbir, chilli, kurkuma, curry).
Dolej wodę i doprowadź do wrzenia.
Dorzuć suche ziarna soczewicy.
Po chwili wlej passatę pomidorową.
Gotuj całość około 20-30 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Serving Size 1
Servings 4
- Amount Per Serving
- Calories 250
- % Daily Value *
- Total Fat 6.3g10%
- Total Carbohydrate 34.3g12%
- Dietary Fiber 7.7g31%
- Protein 10.5g21%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
Directions
Wszystkie warzywa (cebula, batat, papryka, czosnek) pokrój i przełóż do dużego garnka z oliwą - podsmaż chwilę razem z przyprawami (imbir, chilli, kurkuma, curry).
Dolej wodę i doprowadź do wrzenia.
Dorzuć suche ziarna soczewicy.
Po chwili wlej passatę pomidorową.
Gotuj całość około 20-30 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dawno żadna zupa nie przypadła mi do gustu tak bardzo, jak Twoja:) Ekstra – nie dość, że pyszna, to jeszcze szybko się ją robi:D
dziękuję 🙂
zapraszam też do obejrzenia filmu 😉