TrudnośćŁatwy
zupa z soczewicy
Porcje4 Porcje
Czas przygotowania15 minutCzas gotowania30 minutCzas całkowity45 minut

Prosta i tania bezmięsna zupa z soczewicy uratowała mi niejeden jesienno-zimowy dzień.

Uwielbiam ją robić, bo jest dość szybka w produkcji, a jej skład mogę bez problemu zastępować warzywami dostępnymi akurat w kuchni. Do tej zupy możesz z powodzeniem wykorzystać również inne warzywa, nie wymienione w przepisie.

Dodaj selera naciowego zamiast papryki, wkrój marchewkę, pomiń cebulę, daj więcej czosnku. Zamiast batata daj dynię, a passatę zamień na koncentrat lub sok pomidorowy. Jeśli chcesz na koniec możesz wlać mleko kokosowe (też fantastycznie się komponuje). Podrasuj zupę większą ilością chilli lub swoich ulubionych ziół.

Ta zupa zniesie naprawdę liczne modyfikacje 😉

składniki

 1 batatziemniaki albo kawałek dyni
 100 g czerwonej soczewicyalbo zielonej
 1 papryka
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 500 ml passaty pomidorowejprzecieru, soku lub pomidorów z puszki
 1 l wody
 2 łyżki stołowe oliwy
 chilli, imbir, curry, kurkuma, sól i pieprzdo smaku

sposób wykonania

1

Wszystkie warzywa (cebula, batat, papryka, czosnek) pokrój i przełóż do dużego garnka z oliwą - podsmaż chwilę razem z przyprawami (imbir, chilli, kurkuma, curry).

2

Dolej wodę i doprowadź do wrzenia.

3

Dorzuć suche ziarna soczewicy.

4

Po chwili wlej passatę pomidorową.

5

Gotuj całość około 20-30 minut.

6

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wartość odżywcza

Wielkość porcji 1

Porcje 4


Ilość na porcję
Kalorie 250
% Dziennej wartości *
Tłuszcz 6.3g10%
Węglowodany 34.3g12%
Błonnik 7.7g31%
Białko 10.5g21%

* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.

Składniki

 1 batatziemniaki albo kawałek dyni
 100 g czerwonej soczewicyalbo zielonej
 1 papryka
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 500 ml passaty pomidorowejprzecieru, soku lub pomidorów z puszki
 1 l wody
 2 łyżki stołowe oliwy
 chilli, imbir, curry, kurkuma, sól i pieprzdo smaku

Wskazówki

1

Wszystkie warzywa (cebula, batat, papryka, czosnek) pokrój i przełóż do dużego garnka z oliwą - podsmaż chwilę razem z przyprawami (imbir, chilli, kurkuma, curry).

2

Dolej wodę i doprowadź do wrzenia.

3

Dorzuć suche ziarna soczewicy.

4

Po chwili wlej passatę pomidorową.

5

Gotuj całość około 20-30 minut.

6

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

zupa z soczewicy – prosta i bezmięsna
  1. Dawno żadna zupa nie przypadła mi do gustu tak bardzo, jak Twoja:) Ekstra – nie dość, że pyszna, to jeszcze szybko się ją robi:D

    • dziękuję 🙂
      zapraszam też do obejrzenia filmu 😉