Prosta i tania bezmięsna zupa z soczewicy uratowała mi niejeden jesienno-zimowy dzień.
Uwielbiam ją robić, bo jest dość szybka w produkcji, a jej skład mogę bez problemu zastępować warzywami dostępnymi akurat w kuchni. Do tej zupy możesz z powodzeniem wykorzystać również inne warzywa, nie wymienione w przepisie.
Dodaj selera naciowego zamiast papryki, wkrój marchewkę, pomiń cebulę, daj więcej czosnku. Zamiast batata daj dynię, a passatę zamień na koncentrat lub sok pomidorowy. Jeśli chcesz na koniec możesz wlać mleko kokosowe (też fantastycznie się komponuje). Podrasuj zupę większą ilością chilli lub swoich ulubionych ziół.
Ta zupa zniesie naprawdę liczne modyfikacje 😉
składniki
sposób wykonania
Wszystkie warzywa (cebula, batat, papryka, czosnek) pokrój i przełóż do dużego garnka z oliwą - podsmaż chwilę razem z przyprawami (imbir, chilli, kurkuma, curry).
Dolej wodę i doprowadź do wrzenia.
Dorzuć suche ziarna soczewicy.
Po chwili wlej passatę pomidorową.
Gotuj całość około 20-30 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wielkość porcji 1
Porcje 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 250
- % Dziennej wartości *
- Tłuszcz 6.3g10%
- Węglowodany 34.3g12%
- Błonnik 7.7g31%
- Białko 10.5g21%
* * Procent dziennych wartości jest wyliczony dla wartości energetycznej (kcal) na poziomie 2000 kcal dla przeciętnej zdrowej dorosłej osoby. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorycznych.
Składniki
Wskazówki
Wszystkie warzywa (cebula, batat, papryka, czosnek) pokrój i przełóż do dużego garnka z oliwą - podsmaż chwilę razem z przyprawami (imbir, chilli, kurkuma, curry).
Dolej wodę i doprowadź do wrzenia.
Dorzuć suche ziarna soczewicy.
Po chwili wlej passatę pomidorową.
Gotuj całość około 20-30 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dawno żadna zupa nie przypadła mi do gustu tak bardzo, jak Twoja:) Ekstra – nie dość, że pyszna, to jeszcze szybko się ją robi:D
dziękuję 🙂
zapraszam też do obejrzenia filmu 😉