Sorgo pomimo, że doskonałe w smaku ma jedną wadę – dość długo się gotuje! Lepiej więc zaplanować sobie nieco wcześniej jego udział w posiłku. Dodatkowo, jeśli chcemy dodać te ziarna do sałatki warto je ostudzić. Bataty także warto upiec poprzedniego dnia – ostudzić i schłodzić w lodówce, dzięki czemu ich indeks glikemiczny nieco spadnie.

Chłodzenie produktów (upieczonych lub ugotowanych warzyw, kasz czy makaronów) znacząco obniża IG, warto to wziąć pod uwagę planując swoje menu, szczególnie jeśli mamy zalecenie diety o niskim IG (cukrzyca, IO).

Zatem – tę sałatkę zaczynamy szykować z przynajmniej 12 godzinnym wyprzedzeniem!

 

batat-sorgo-salata-dieta-ig

 

sałatka z batatem

  • spora  garść dowolnych sałat – mix sałat, rukola, roszponka, liście szpinaku itp.
  • 1 mały batat (100 – 120 g)
  • 3 łyżki sorgo
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ocet balsamiczny, sok z cytryny itp.

Bataty szorujemy i kroimy na mniejsze cząstki, skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami np. tymiankiem, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni około 20 minut.

Sorgo namaczamy w zimnej wodzie przez całą noc. Następnie lekko solimy i gotujemy około 20 – 30 minut (lub krócej – czas pieczenia zależy od tego na jak duże cząstki pokroiliśmy batata).

Sałatę myjemy i suszymy – rwiemy na mniejsze kawałki do miski, dodajemy wystudzone sorgo i schłodzone oraz pokrojone w mniejsze kawałki bataty. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i polewamy tak przygotowanym sosem sałatkę.

batat-sorgo-salatka-ig-io-cukrzyca

Porcja sałatki, to 240 kcal

SMACZNEGO 🙂
o batatach nieco więcej tu>>
a o sorgo poczytacie sobie tu>>

Leave a Reply