BATATY – SŁODKIE ZIEMNIAKI W NATARCIU

Słodki ziemniak, patat, batat lub wilec ziemniaczany, to jedno i to samo ? słodkie, intensywnie pomarańczowe i bardzo zdrowe warzywo, z którym naprawdę warto się zaprzyjaźnić!

Słodkie ziemniaki składają się przede wszystkim ze skrobi. Cukier, to około 4% suchej masy. Błonnik zawarty jest w ilości około 3 g na 100 g.

Intensywnie żółte lub pomarańczowe odmiany zawierają spore dawki karotenów i są bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Co ciekawe białko batatów zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne i to w odpowiednich proporcjach! Znajdziemy tu: tryptofan, treoninę, leucynę i izoleucynę, lizynę, cystynę, metioninę fenyloalaninę, tyrozynę, walinę, argininę, histydynę, alaninę, kwas asparaginowy oraz glutaminowy, glicynę, prolinę i serynę. Poza tym nieco tłuszczu (max 0,5 %) oraz sporo witamin (szczególnie kwas foliowy, C, prowitamina A, z grupy B ? B1, B2, B3, B5, B6, cholina oraz witaminy E i K) i minerałów. Do najważniejszych należą: potas, chlor, fosfor, wapń, siarka, magnez, jod, żelazo oraz sód, selen i molibden.

Dzięki tym wszystkim składnikom warzywa te doskonale wpływają na nasz wzrok, układ krążenia, pamięć oraz odporność, mają moc obniżania ciśnienia, wspomagają odchudzanie (są bardzo sycące) i są doskonałym uzupełnieniem diety ciężarnych (z racji na wysoką zawartość kwasu foliowego). Z racji tego, że cechują się średnim indeksem glikemicznym (około 50*), więc od czasu do czasu mogą występować w diecie cukrzyków i osób z IO (oczywiście w w połączeniu z innymi, surowymi warzywami lub odrobiną oliwy czy oleju).

Bataty można przygotować na wiele sposobów, używa się je do sporządzania frytek, puree, chipsów, ciast, idealnie pasuje do zup, zapiekanek i to zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Doskonale nadają się do grillowania – weźcie to pod uwagę przy okazji zbliżającej się majówki! 🙂

100 g batatów (czyli pół dużego ziemniaka), to około 90 kcal.

* tradycyjne ziemniaki mają IG 70

bataty

sałatka z sorgo i batatami>>

pomidorowe curry z batatami>>

sałatka z pieczonymi batatami>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. SAŁATKA Z BATATAMI I SORGO – zdrowo najedzeni - […] 🙂 o batatach nieco więcej tu>> a o sorgo poczytacie sobie […]
  2. POMIDOROWE CURRY Z KALAFIORA I BATATÓW – zdrowo najedzeni - […] o soczewicy>>kilka słów o batatach>> wartość odżywcza […]
  3. PLACKI Z RESZTEK - NIE MARNUJ JEDZENIA! - Zdrowo Najedzeni - […] jakie IG mają bataty? >> […]
  4. POMIDOROWY GULASZ Z KALAFIORA I BATATÓW - Zdrowo Najedzeni - […] o soczewicy>> kilka słów o batatach tu>> wartość odżywcza […]
  5. SAŁATKA Z BATATEM I SORGO - Zdrowo Najedzeni - […] o batatach nieco więcej tu>> a o sorgo poczytacie sobie […]
  6. SAŁATKA Z PIECZONYCH WARZYW - Zdrowo Najedzeni - […] czy bataty są zdrowe?? […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: