Category, , DifficultyBeginner
Yields1 Serving
Prep Time15 minsCook Time30 minsTotal Time45 mins

Czekając na pachnące pomidory i świeże chrupiące warzywa posiłkuję się tym co mi daje styczeń! Warzywa korzeniowe, brukselka i zielone liście… Na szczęście na te warzywa mogę liczyć cały rok! Dziś proponuję Wam wybitnie prosty pomysł na lunch lub kolację. Niezwykle aromatyczne, rozgrzewające i pełne smaku pieczone warzywa z lekkim sosem czosnkowym.

Do tej sałatki doskonale będą pasowały ziemniaki lub topinambur, papryka, buraki, seler czy pietruszka. Spróbujcie swoją wersję zimowej sałatki, każda modyfikacja mile widziana.

składniki

 ½ batata
 150 g brukselki
 ¼ czerwonej cebuli
 100 g liści szpinaku
 1 tbsp oliwy
 1 tbsp sezamu
 sól, pieprz, ocet balsamiczny, czosnek
opcjonalnie
 buraki, ziemniaki, brokuł, korzeń pietruszki

sposób wykonania

1

Warzywa umyj. Batata obierz i pokrój w kostkę, brukselkę pokrój na połówki lub – większe główki na cztery. Cebulę pokrój w piórka.

2

Polej warzywa oliwą i wymieszaj z przyprawami – solą i pieprzem oraz czosnkiem (w proszku lub świeżym).

3

Wyłóż warzywa na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

4

Piecz około 30 – 40 minut w temp. 200 st. C.

5

W czasie jak warzywa się pieką umyj oraz osusz liście szpinaku, możesz je porwać na mniejsze kawałki.

6

Upieczone warzywa lekko przestudź i połącz ze szpinakiem. Łyżkę oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i sezamem, polej sosem gotową sałatkę.

7

Sałatka jest najlepsza świeża, ale następnego dnia też daje radę! Tak że spokojnie możesz ją sobie przygotować na jutro do pracy.

Nutrition Facts

Amount Per Serving
Calories 295
% Daily Value *
Total Fat 16.8g26%
Total Carbohydrate 17.2g6%
Dietary Fiber 11.7g47%
Protein 11.3g23%

* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily value may be higher or lower depending on your calorie needs.

Ingredients

 ½ batata
 150 g brukselki
 ¼ czerwonej cebuli
 100 g liści szpinaku
 1 tbsp oliwy
 1 tbsp sezamu
 sól, pieprz, ocet balsamiczny, czosnek
opcjonalnie
 buraki, ziemniaki, brokuł, korzeń pietruszki

Directions

1

Warzywa umyj. Batata obierz i pokrój w kostkę, brukselkę pokrój na połówki lub – większe główki na cztery. Cebulę pokrój w piórka.

2

Polej warzywa oliwą i wymieszaj z przyprawami – solą i pieprzem oraz czosnkiem (w proszku lub świeżym).

3

Wyłóż warzywa na blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.

4

Piecz około 30 – 40 minut w temp. 200 st. C.

5

W czasie jak warzywa się pieką umyj oraz osusz liście szpinaku, możesz je porwać na mniejsze kawałki.

6

Upieczone warzywa lekko przestudź i połącz ze szpinakiem. Łyżkę oliwy wymieszaj z octem balsamicznym i sezamem, polej sosem gotową sałatkę.

7

Sałatka jest najlepsza świeża, ale następnego dnia też daje radę! Tak że spokojnie możesz ją sobie przygotować na jutro do pracy.

sałatka z pieczonych warzyw