Upały dają się we znaki… i dobrze, w końcu mamy lato, lepsze to niż jakiś „lipcopad” czy inna niby-jesień w lipcu!
Poza nawadnianiem się (wodą, koktajlami, szejkami, smoothie czy ziołowymi herbatkami) oraz jedzeniem sałatek, owoców i sorbetów pamiętajmy, żeby także nasz obiad był lekki. Najlepiej unikać smażenia, gorących gulaszy, rozgrzewających rosołów czy tłustych mięs w sosie. Warto natomiast skusić się na lekkostrawny obiad z parowaru, kawałek chudego pieczonego lub gotowanego mięsa, lekki kotlet bezmięsny lub chłodnik. Ja wybrałam dziś danie na zimno 🙂
Przedstawiam Wam jedną z wielu wariacji kotletów z kaszy jaglanej. Kotlety upiekłam wczoraj w nocy (w ciągu dnia był taki upał, że bałam się włączać piekarnika) 😉 Jednak to daniem na zimno smakuje równie dobrze jak i na ciepło.
Spróbujcie koniecznie!
KOTLETY JAGLANE Z SEZAMEM I MARCHEWKĄ
na 8 kotletów
- 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 250 g startej na tarce marchwi
- 40 g oleju lub oliwy
- 1 białko jaja
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów (u mnie nerkowce, ale mogą być inne orzechy lub pestki słonecznika)
- 1/2 szklanki sezamu (u mnie czarny, ale biały też będzie pasował)
- 1/2 szklanki bułki tartej lub otrąb
- 2 łyżki sosu sojowego, ostra papryka, pieprz, sól
Wszystkie składniki wymieszaj w misce, wilgotnymi rękoma formuj kotlety – podłużne lub okrągłe (jeśli mają pasować do bułki). Kotlety układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. C, w połowie przełóż kotlety na drugą stronę, aby się równomiernie przypiekły.
Podawaj na zimno lub na ciepło, z dużą porcją warzyw.
smacznego 🙂
1 kotlet, to około 200 kcal 🙂