Coby się nieco zrelaksować zapraszam na słodkie co nieco. Ciastka dyniowe z dodatkiem puree są szybkie, smaczne, sycące, lekko słodkie, pięknie żółciutkie i do tego naprawdę proste w produkcji. Moja wersja jest z rodzynkami i orzechami. Jeśli chcesz możesz dodać do nich posiekaną czekoladę, wiórki kokosowe, żurawinę, niełuskane nasiona konopi…

Dynia, wszędzie dynia… 🙂

Zupy były (i jeszcze będą), leczo, dynia w occie, najprzeróżniejsze sałatki z dynią… To wszystko panoszy się w mojej kuchni, a jakby tego było mało w garze pyrkocze „keczup” z dyni i papryki… Klęska urodzaju dotknęła i mnie!

ciastka dyniowe – przepis

na 12 małych ciasteczek potrzebujesz

  • 1,5 szklanki mąki (u mnie 1 szklanka pełnoziarnistej pszennej i 1/2 szklanki mąki z amarantusa)
  • 170 g puree z dyni
  • 50 g oleju rzepakowego, kokosowego
  • 50 g cukru (erytrolu lub nieco mniej ksylitolu)
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej (u mnie domowa mieszanka – dość ostra, można dać sklepową przyprawę do piernika lub dodać to co mamy w szafce: cynamon, sproszkowany imbir, gałkę, zmielone goździki itd.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek, garść orzechów (ew. pół tabliczki gorzkiej czekolady)

puree z dyni

Pokrój dynię na mniejsze części i oczyść z pestek, następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz około 45 – 60 minut. Tak przygotowaną dynię obierz ze skórki (możesz wyjąć miąższ łyżką) i zmiksuj w blenderze.

Tak przygotowane puree można zamrozić i mieć w rezerwie na zaś. Przed zamrożeniem zważ puree i zapisz na pudełku ile waży dana porcja – znacznie ułatwi Ci to życie 😉

ciastka dyniowe

Puree wymieszaj z olejem i cukrem. Stopniowo dosypuj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj przyprawę i posiekane orzechy/czekoladę oraz owoce rodzynki.

Wymieszaj dokładnie łyżką – ciasto będzie dość gęste.

Z ciasta formuj kulki (łyżką lub wilgotnymi dłońmi) i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C – wystudź i zajadaj się ze smakiem.

 

dyniociacha

1 ciastko (ok. 40 g), to 130 kcal

dlaczego warto jeść dynię>>

  1. Właśnie szukałam przepisu na ciasto dyniowe, ale ciastka wyglądają apetycznie, więc jednak postawię na nie 🙂

    • Warto kupić odpowiednią dynię – nie każda się nadaje do wypieków. Proszę spróbować np. Hokkaido, ma dość zwarty miąższ 🙂

  2. https://zawszenaobcasach.blogspot.com pisze:

    Dynia jest niewątpliwie królową jesieni i nie dziwię się, że dużo jej u Ciebie. Ja za przetworami z dyni nie przepadam, ale te ciasteczka wyglądają baaaaardzo kusząco 🙂

  3. Ostatnio mam fazę na dynię. Pomysł na ciasteczka bardzo ciekawy. Jak znajdę wolną chwilkę to wypróbuje.
    P.S. ROzwalił mnie tekst „na zaś”. Moja babcia zawsze tak mówiła. Dawno tego nie słyszałam.

Leave a Reply