Czy dynia jest zdrowa?

To najlepszy moment w roku, aby odpowiedzieć sobie na to pytanie! W okresie jesienno-zimowym dynia, to moja zdecydowana faworytka.
Jest smaczna, pożywna, wyjątkowo wartościowa i niezmiernie wdzięczna w kuchni – z dyni możemy bez dużego nakładu pracy wyczarować dziesiątki pysznych, zdrowych i wartościowych dań. I to zarówno wytrawnych, jak i na słodko.

czy dynia jest zdrowa


czy dynia jest zdrowa

Jest to warzywo o unikalnej wartości żywieniowej.

Pomarańczowy miąższ ma niską wartość kaloryczną, a wysoką wartość odżywczą. Jest prawdziwą skarbnicą karotenów, szczególnie beta-karotenu oraz luteiny (im intensywniejszy jest kolor miąższu, tym tych związków jest więcej). Dzięki czemu miąższ dyni ma właściwości wzmacniające wzrok i naszą odporność. Dynia zawiera także witaminę C i witaminy z grupy B, jak również cynk, wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor. Ze względu na tak korzystny zestaw minerałów działa odkwaszająco. Jest bogata w celulozę, pektyny i kwasy organiczne dzięki którym dość szybko nas syci, a przy okazji reguluje przemianę materii.

zerknij tutaj i przeczytaj o zakwaszeniu organizmu>>

Dynia doskonale nadaje się do diety osób odchudzających się – 100 g (pół szklanki startej) to zaledwie 28 kcal, a aż połowa zapotrzebowania na witaminę A.

Co ciekawe dynia nie zawiera w ogóle sodu, więc jest idealnym dodatkiem w terapii nadciśnienia. Potasu zawiera natomiast w ilości porównywalnej co w pomidorach (czyli dużo!). Warto pamiętać, że pierwiastek ten poza obniżaniem ciśnienia tętniczego jest niezbędny do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu

dynia jest lekkostrawna

Dodatkowym atutem dyni jest to, że jest lekkostrawna i nie wywołuje alergii nawet u małych dzieci. Jest więc zalecana w diecie osób z problemami żołądkowymi (zapalenie żołądka, nadkwasota, owrzodzenia żołądka i dwunastnicy). Można ją również bez lęku spożywać przy problemach z wątrobą czy nerkami. Jest też jednym z pierwszych warzyw po przebytym ostrym zapaleniu trzustki. Jeśli zastanawiasz się czy dynia jest zdrowa, odpowiadam TAK, zdecydowanie JEST zdrowa.

sałatka z dynią

indeks glikemiczny dyni

Indeks glikemiczny dyni gotowanej, to 75, czyli dość dużo – dynia nie powinna pojawiać się zbyt często w diecie diabetyków. A jeśli już, to z dodatkiem produktów obniżających IG, czyli z “czymś tłustym” – orzechy, oliwa, mleko itp. lub na zimno np. w postaci sałatki. sałatka z dynią>>

Dynia zawiera niewielkie ilości FODMAP, więc jest dozwolona w diecie low-FODMAP.

czy dynia jest zdrowa

przepisy z dynią

W sklepach możemy spotkać około 20 gatunków dyni. Jednak w rzeczywistości występuje ich niemal 800!

Różnią się zarówno kolorem, kształtem, fakturą skóry czy też smakiem. Dynia makaronowa świetnie zastępuje spaghetti, dynie o zabarwieniu żółtym lub pomarańczowym nadają się do zup, leczo, dżemów, sałatek, koktajli, ciast, deserów oraz idealnie się marynują. Hokkaido poza tym, że ma niezwykle intensywny pomarańczowy kolor (a co za tym idzie ogromne ilości beta-karotenu) jest niezwykle wygodna, bo nie trzeba jej obierać ze skórki.

Dynia dość często pojawia się w moich przepisach i rozpisywanych dietach. Zazwyczaj jest ona w postaci upieczonej. Zatem od razu zachęcam do upieczenia i zrobienia sobie zapasów.

Jak upiec dynię>>

czy dynia jest zdrowa

Świetnym sposobem na wykorzystanie tego warzywa jest zrobienie zupy – mlecznej z zacierkami lub wytrawnej z delikatnym kurczakiem i włoszczyzną albo bezmięsnej. Miąższ dyni idealnie nadaje się także do ciasta drożdżowego, ciastek lub muffinek. Można dorzucić go do zapiekanki, musu na słodko i ostro, do farszu na pierogi czy użyć jako baza do sosu do makaronu. Jeśli posiadasz nadmiar dyni wykorzystaj ją do przetworów – krótko podduszoną lub upieczoną i zmiksowaną dynię można mrozić, a następnie wykorzystywać jako podstawa do leczo lub dodatek do ciast. Natomiast świeża dynia pokrojona w kostkę doskonale się marynuje.

Zupa z dyni to zawsze dobry pomysł>>

A o niemniej wartościowych pestkach z dyni poczytasz tu>>

PRZEPISY Z DYNIĄ W ROLI GŁÓWNEJ

zupa krem z pieczonej dyni i czerwonej papryki

koktajl z dyni i soku jabłkowego

krem z dyni na mleku kokosowym

ciasteczka z amarantusem

leczo z soczewicą i dynią

sałatka z dynią i pieczonymi burakami

zapiekanka ryżowa z dynią

leczo z dynią i bakłażanem

czy dynia jest zdrowa?

Tak! A teraz jest jej 5 minut! Korzystaj 🙂

  1. […] coś w trakcie pracy czy oglądania filmu – proszę bardzo, niech to będą ogórki, buraki, dynia>>, szparagi, pomidory>>, seler, marchew, szpinak>> czy jarmuż. Nie zapominaj o warzywach […]

  2. Dynia króluje w moim domu bardzo często. Kocham musy z dyni, zupy typu krem, ciasta. Przede mną wyzwanie, bo chcę zrobić frytki z dyni, podobno łatwe 🙂
    Cieszy mnie fakt, że zawiera w sobie tyle dobroci. A pestki z dyni mogę jeść na okrągło <3

  3. Świetnie!!! Akurat siedzi mi w lodówce dyńka od kilku dni i wreszcie muszę coś z niej zrobić. Placuszki lub zupę krem 🙂 Ja lubię zupę posypać parmezanem i nerkowcami.

  4. Jeszcze nie miałam okazji przeczytać tyle pożytecznych informacji na temat dyni 🙂 Chyba coraz bardziej się do niej przekonuje 🙂 Dzięki za przepisy, skorzystam z nich na pewno ; D

  5. Bardzo lubię dynię, choć jeszcze dyniowego sezonu nie rozpoczęłam, by nie zwabić jesieni 😛 Zupa krem z pieczonej dyni to mój nr 1 🙂

    • Ja też zaklinam lato, ale dynię tak lubię, że nawet jesień mi nie straszna 😉

  6. Również lubię dynię. Z piekarnika, chyba najbardziej 🙂

  7. Oj tak! Królowa! U mnie grana już od dłuższego czasu- pasztecik z dyni i kaszy jaglanej i chlebek dyniowy. Uwielbiam!! I dynię i jesień 🙂

  8. Oj tak! Sama jeszcze nie zdecydowałam, jak wykorzystam tegoroczne dynie. Zwykle działamy w okolicach Haloween. Skorzystam z przepisów na Twojej stronie.