Leniwe weekendowe śniadanie? Proszę bardzo – przepis w sam raz na sobotni poranek 🙂

Daaawno nie jadłam placków. Ale gryczane, kakaowe i do tego z owocami… nie odmówię!
Robią się same, szybko, bez miksera, bez brudzenia kuchni, doskonale się smażą – także bez tłuszczu, na nieprzywierającej patelni. Z dodatkową porcją owoców i kleksem z jogurtu smakują niczym deser… Kto mi zabroni zjeść deser na śniadanie?? 😉

Po uwielbianych przeze mnie owsiankach przyszła pora na małą odmianę! Zapraszam Was po przepis na doskonałe placki z przepysznej i do tego wybitnie zdrowej mąki gryczanej.

 

placki bezglutenowe (z mąki gryczanej)

z kakao i owocami

  • 75 g mąki gryczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki (może być roślinna wersja)
  • 1 jajko
  • łyżka rozpuszczonego masła lub oleju
  • szklanka malin lub innych owoców jagodowych
  • oraz maliny i gęsty jogurt do podania

W misce wymieszaj dokładnie maślankę z jajkiem oraz roztopionym masłem, dodaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Dodaj owoce zostawiając część do dekoracji. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron – optymalnie bez użycia tłuszczu.

Podawaj z kleksem gęstego jogurtu oraz owocami.

 

podane proporcje są na 8 średnich placków, co daje około 500 kcal

 

więcej o kakao i czekoladzie>>

 

inne pomysły na śniadanie>>

 

 

 

  1. Pysznie się prezentują! Lubię takie połączenie placków, jogurtu i owoców 🙂