Dziś w menu placki owsiane z pokrzywą i cukinią bez glutenu! Zapachniało mi wiosną! Marzą mi się świeże i pachnące warzywa, świeże listki pokrzywy w sałatce, pachnące pomidory i chrupiące rzodkiewki… Wiosna pełną gębą mi się marzy! I w ramach przywoływania wiosny zrobiłam sobie placki z pokrzywą i cukinią (bez glutenu)! Z tym glutenem, to wyszło przez przypadek, ale mąka owsiana sprawdziła się świetnie! A pokrzywę miałam sproszkowaną szwedzkiej marki Holistic, to doskonała porcja żelaza, chlorofilu i antyoksydantów! Wyszło pycha śniadanie!

placki owsiane

placki owsiane z pokrzywą i cukinią

  • ok. 400 g cukinii
  • 1 cebula
  • 40 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sproszkowanej pokrzywy  tu możesz kupić>>
  • 1 białko jaja
  • sól i pieprz do smaku

sos czosnkowy

  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu lub serka np. Bieluch
  • 1 duży ząbek czosnku
  • czubata łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

Cukinię umyj i bez obierania zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól startą cukinię i przełóż na sitko na minimum kwadrans, aż odcieknie sok. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj, dodaj do odciśniętej cukinii wraz z przesianą mąką owsianą oraz sproszkowaną pokrzywą. Następnie dodaj białko jaj (może być całe jajko) oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i nakładaj łyżką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz około 20-25 minut w temp. 200 st lub usmaż na patelni.

placki z pokrzywą i cukinią bez glutenu

Korzystajcie z mojego pomysłu – póki nie doczekamy się świeżej pokrzywy! 🙂

Inne śniadaniowe pomysły: placki gryczane z kakao>>

  1. Pokrzywa mnie zaintrygowała! Jaki to może mieć smak? Lubię herbatkę z pokrzywy, ale placków i innych wspaniałości z dodatkiem pokrzywy jeszcze nie próbowałam!

    • Inny smak niż herbata! Tu z racji sproszkowanych listków smak jest intensywny, mocno wyczuwalny – trochę trawiasty 🙂 Sporą rolę odgrywają przyprawy plus u mnie sos czosnkowy! Na wiosnę będę robiła takie placki ze świeżych listków, te są znacznie delikatniejsze w smaku…

  2. Ale mi narobiłaś smaka na świeżą pokrzywę! 😛 Przepis zdecydowanie do wypróbowania, dzięki!

  3. Próbowałam tylko herbaty pokrzywowej i nie polubiłyśmy się zbytnio, więc żałowałam. Jednak widząc ten pomysł, chyba po prostu potraktuję ją inaczej, w sensie pokrzywę 😀 Fajna inspiracja!

    • Ja prawdę mówiąc nie znoszę herbaty z pokrzywy 😉 Ale w plackach mi pasuje, a zupę ze świeżych listków wprost uwielbiam!! Pokrzywa sproszkowana ma bardzo intensywny trawiasty posmak i trzeba go czymś przełamać, w plackach o to nie trudno, bo jest kilka innych smaków. A w herbacie to po prostu nie możliwe… 🙂

  4. Musiał by ktoś mnie związać i przypalać, żebym czegoś takiego spróbowała haha. Oczywiście to żart, gratuluję pomysłowości.

  5. Właśnie wyłożyłem placuszki na talerz. Smakują bosko, choć pokrzywa parzy jak cholera.
    Ostatni raz czułem się tak w 1983 roku.
    Czy mogę prosić o przepis? 😀

  6. 🙂
    Przy okazji – coś tu nie trybi z adresami stron (zdrowonajedzeni – kontra prolinea). Coś chyba nie tego z przekierowaniem.

  7. Mmm wyglądają przepysznie, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, na razie zapisuję do ulubionych 🙂

  8. Robiłam kiedyś placki cukiniowe, ale z marchewką i oscypkiem. Ten dodatek pokrzywy brzmi intrygująco 🙂

  9. Brzmi świetnie. Z tym, że tutaj w Wietnamie wszystkie zioła są świeże, więc sproszkowanych nie trzeba stosować. Muszę spróbować, jak to będzie smakowało, bo myślę, że wybornie 🙂

Leave a Reply