placki z cukinią

Dziś w menu placki owsiane z pokrzywą i cukinią bez glutenu! Zapachniało mi wiosną! Marzą mi się świeże i pachnące warzywa, świeże listki pokrzywy w sałatce, pachnące pomidory i chrupiące rzodkiewki… Wiosna pełną gębą mi się marzy! I w ramach przywoływania wiosny zrobiłam sobie placki z pokrzywą i cukinią (bez glutenu)! Z tym glutenem, to wyszło przez przypadek, ale mąka owsiana sprawdziła się świetnie! A pokrzywę miałam sproszkowaną szwedzkiej marki Holistic, to doskonała porcja żelaza, chlorofilu i antyoksydantów! Wyszło pycha śniadanie!

placki owsiane

placki owsiane z pokrzywą i cukinią

  • ok. 400 g cukinii
  • 1 cebula
  • 40 g mąki owsianej
  • 1 łyżeczka sproszkowanej pokrzywy  tu możesz kupić>>
  • 1 białko jaja
  • sól i pieprz do smaku

sos czosnkowy

  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu lub serka np. Bieluch
  • 1 duży ząbek czosnku
  • czubata łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

 

Cukinię umyj i bez obierania zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól startą cukinię i przełóż na sitko na minimum kwadrans, aż odcieknie sok. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj, dodaj do odciśniętej cukinii wraz z przesianą mąką owsianą oraz sproszkowaną pokrzywą. Następnie dodaj białko jaj (może być całe jajko) oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i nakładaj łyżką na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz około 20-25 minut w temp. 200 st lub usmaż na patelni.

placki z pokrzywą i cukinią bez glutenu

Korzystajcie z mojego pomysłu – póki nie doczekamy się świeżej pokrzywy! 🙂

Inne śniadaniowe pomysły: placki gryczane z kakao>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

25 komentarzy

  1. Katarzyna Zarówna

    Pokrzywa mnie zaintrygowała! Jaki to może mieć smak? Lubię herbatkę z pokrzywy, ale placków i innych wspaniałości z dodatkiem pokrzywy jeszcze nie próbowałam!

    Odpowiedz
    • Justyna

      Inny smak niż herbata! Tu z racji sproszkowanych listków smak jest intensywny, mocno wyczuwalny – trochę trawiasty 🙂 Sporą rolę odgrywają przyprawy plus u mnie sos czosnkowy! Na wiosnę będę robiła takie placki ze świeżych listków, te są znacznie delikatniejsze w smaku…

      Odpowiedz
  2. Ewa Mrowiec

    Ale mi narobiłaś smaka na świeżą pokrzywę! 😛 Przepis zdecydowanie do wypróbowania, dzięki!

    Odpowiedz
  3. Margareta Zdunkova

    Fajny pomysł na obiadek. Skorzystam. Powiedz tylko, czy ta pokrzywa może być taka suszona z apteki?

    Odpowiedz
  4. Diana z Pieniadzjestkobieta

    Próbowałam tylko herbaty pokrzywowej i nie polubiłyśmy się zbytnio, więc żałowałam. Jednak widząc ten pomysł, chyba po prostu potraktuję ją inaczej, w sensie pokrzywę 😀 Fajna inspiracja!

    Odpowiedz
    • Justyna

      Ja prawdę mówiąc nie znoszę herbaty z pokrzywy 😉 Ale w plackach mi pasuje, a zupę ze świeżych listków wprost uwielbiam!! Pokrzywa sproszkowana ma bardzo intensywny trawiasty posmak i trzeba go czymś przełamać, w plackach o to nie trudno, bo jest kilka innych smaków. A w herbacie to po prostu nie możliwe… 🙂

      Odpowiedz
    • Justyna

      Na świeżą czekam z niecierpliwością… 🙂

      Odpowiedz
  5. Arleta O.

    Musiał by ktoś mnie związać i przypalać, żebym czegoś takiego spróbowała haha. Oczywiście to żart, gratuluję pomysłowości.

    Odpowiedz
    • Justyna

      haha 🙂 to może lepiej zjedz coś co Ci smakuje – nic na siłę 😉

      Odpowiedz
  6. Maciej Wojtas

    Właśnie wyłożyłem placuszki na talerz. Smakują bosko, choć pokrzywa parzy jak cholera.
    Ostatni raz czułem się tak w 1983 roku.
    Czy mogę prosić o przepis? 😀

    Odpowiedz
  7. Maciej Wojtas

    🙂
    Przy okazji – coś tu nie trybi z adresami stron (zdrowonajedzeni – kontra prolinea). Coś chyba nie tego z przekierowaniem.

    Odpowiedz
    • Justyna

      Trybi trybi – obie strony moje, serwer mam wspólny 🙂

      Odpowiedz
      • Maciej Wojtas

        To jasne, ale chodzi mi o seo (czy przez to nie tracisz). Skonsultuj się może z kimś mądrzejszym ode mnie 🙂

        Odpowiedz
        • Justyna

          A dziękuję, nie mam pojęcia jak to się ma do SEO – ale sprawdzę to!

          Odpowiedz
  8. Marysia

    Mmm wyglądają przepysznie, koniecznie muszę wypróbować ten przepis, na razie zapisuję do ulubionych 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Jak zrobisz to koniecznie daj znać czy Ci smakowały 🙂

      Odpowiedz
  9. Jud

    Robiłam kiedyś placki cukiniowe, ale z marchewką i oscypkiem. Ten dodatek pokrzywy brzmi intrygująco 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      To mega dawka minerałów – spróbuj 🙂

      Odpowiedz
  10. Aneta Grenda

    Brzmi świetnie. Z tym, że tutaj w Wietnamie wszystkie zioła są świeże, więc sproszkowanych nie trzeba stosować. Muszę spróbować, jak to będzie smakowało, bo myślę, że wybornie 🙂

    Odpowiedz
    • Justyna

      Daj znać jak już przetestujesz mój przepis 🙂

      Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. Sezon na pokrzywę - zobacz co dobrego kryje w sobie ten chwast. - […] placki cukiniowe z pokrzywą>> […]
  2. CUKINIA W NASZEJ DIECIE - Zdrowo Najedzeni - […] słodkich, pieczonych, duszonych, smażonych. Jest świetna na grilla. Można z niej przyrządzić placki cukiniowe>> i zupę, nafaszerować i upiec,…
  3. MUFFINY SZPINAKOWE BEZ GLUTENU - Zdrowo Najedzeni - […] PLACKI OWSIANE Z CUKINIĄ I POKRZYWĄ […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: