czy banany są zdrowe?

Banany, to zdecydowanie całoroczne owoce, które goszczą w mojej diecie dość często. Jednak to właśnie teraz – na przełomie jesieni i zimy częściej sięgam po te owoce. Kiedy naszych rodzimych owoców w sklepie coraz mniej – trzeba się jakoś ratować! Pytanko – czy banany są zdrowe?

Czytaj dalej!

Banany, to także owoce wokół których narosło naprawdę sporo legend i mitów. Są to jedne z pierwszych owoców, które są podawane dzieciom, zazwyczaj jako pierwsze znikają z naszego menu kiedy przechodzimy na dietę odchudzającą, uważane są za mało wartościowe i dostarczające nam li i jedynie kalorii występującej pod postacią skrobi…. Zatem pozwólcie, że dziś obalę kilka mitów na temat bananów.

Czy mogę jeść banany w trakcie odchudzania?

Jeden średni banan, to ok. 120 – 150 kcal (dla porównania kiść winogron, to 85 kcal, duże jabłko 70 kcal, a pomarańcza – 110 kcal). Są więc nieco bardziej kaloryczne od innych owoców – zgadza się, ale są też znacznie bardziej sycące (dzięki dużej zawartości skrobi i błonnika) i także mają sporo zalet! Dlatego nie ma konieczności rezygnowania z nich nawet w czasie diety odchudzającej! Mogą bowiem stanowić doskonałe II śniadanie lub odżywczą przekąskę. Są też idealną bazą do koktajli. A o samym odchudzaniu trochę więcej tu>>

W 75 % składają się z wody. Reszta, to węglowodany, głównie skrobia, ale i pewne ilości cukrów: sacharoza, glukoza i fruktoza. Ilość tych ostatnich rośnie wraz ze stopniem dojrzałości owocu – im bardziej dojrzałe (brązowe) banany tym słodsze i lżej strawne!

indeks glikemiczny bananów

IG bananów, to od 50 dla bananów niedojrzałych do 70 dla tych słodkich, dojrzałych. Osoby z cukrzycą lub IO powinny sięgać po zielone, mało dojrzałe banany i zawsze łączyć je z czymś co obniży ich IG (orzechy, jogurt, mleko itp.).

banany w trakcie odchudzania

czy banany są zdrowe

Banany są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje nasz metabolizm: zapobiega i leczy zaparcia, syci oraz bierze udział w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi. Jeden średniej wielkości banan, to około 4 g tego składnika.

Żółciutkie owoce są doskonałym źródłem magnezu i potasu (są świetną przekąską po intensywnym treningu, w czasie którego wypacamy spore ilości potasu!) oraz wapnia i witamin: C oraz tych z grupy B. Co ważne witaminy te chroni gruba skórka, więc straty zachodzące podczas przechowywania są niewielkie. Banany są zasadotwórcze – jest to więc dobra przekąska dla osób z problemem nadkwaśności czy zgagi.

Banany zawierają także tryptofan – egzogenny aminokwas (taki którego nasz organizm nie potrafi wytworzyć sam – musi być dostarczony wraz z pożywieniem), z którego powstaje serotonina – neuroprzekaźnik mający kilka cennych funkcji w naszym organizmie: zmniejsza wydzielanie kwasu solnego w żołądku (jest pomocny w leczeniu i zapobieganiu wrzodom), reguluje również proces krzepnięcia krwi oraz co najważniejsze – poprawia nasz nastrój! 🙂

Warto także zwrócić uwagę na dostępność bananów – kupimy je za niewielkie pieniądze w każdym niemal sklepie, co też jest nie bez znaczenia. To takie zdrowy fast-food. Można je zjeść bez żadnego przygotowywania, mieszania, miksowania, podgrzewania itp. To najlepsza z możliwych szybkich przekąsek w trakcie zabieganego dnia – w czasie stania w korku, przedłużających się zakupów, pomiędzy zajęciami na uczelni, po ćwiczeniach czy na spacerze 🙂

Banany są dozwolone w diecie low FODMAP – dla osób z problemem jelita drażliwego! Same plusy!

JEDZMY BANANY NA ZDROWIE 🙂

banany dlaczego warto

przepisy na wykorzystanie bananów:
Koktajl dyniowo-bananowy

Ciasto korzenne pełnoziarniste

Ciasto czekoladowo-bananowe bez glutenu

Muffiny czekoladowo-bananowe

Ciasteczka owsiane

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

16 komentarzy

  1. Kamil

    Z bananów można zrobić bardzo dobry i skuteczny syrop na kaszel. Sprawdziłem, działa. Skuteczniejszy od leków z apteki.

    Odpowiedz
    • JMJ

      Podzielisz się przepisem? 🙂

      Odpowiedz
  2. Renata

    Dużo ciekawostek osobiście uwielbiam banany i codziennie są w moim menu.

    Odpowiedz
  3. Radosna Chata

    Dobrze wiedzieć, że tak wiele dobrego znajduje się w bananach 🙂

    Odpowiedz
  4. Ewelina

    dla mnie banany są niezastąpione przy przygotowywaniu deserów 😉 są naturalnym słodzikiem 😉 i jakie zdrowe! 🙂
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. FitnessPenetrator

    Uwielbiam banany… są podstawą każdego koktajlu który na co dzień spożywam. Jedno co mnie martwi, to zależy oczywiście od banana (?!) – pojawia się uczulenie. Czy kogoś również to spotkało?

    Odpowiedz
    • JMJ

      A może to nie banan tylko skórka Cię uczuliła?? Próbowałaś umyć dokładnie/sparzyć skórkę przed obraniem? Banany są dość mocno nasączone różnymi substancjami zabezpieczającymi owoc przed długą podróżą… To co siedzi w skórce z pewnością nie działa korzystnie na nas… 🙁

      Odpowiedz
  6. Shauni

    Uwielbiam banany więc z przepisów skorzystam na pewno. Dzięki!. 🙂 Fajnie dowiedzieć się czegoś więcej o nich, do tej pory wiedziałam tylko o tym błonniku pokarmowym. 🙂

    Odpowiedz
    • JMJ

      Cieszę się, że artykuł się przydał! 🙂

      Odpowiedz
  7. Darianka

    Codziennie zjadam banana albo jabłko 🙂 Co ciekawe większość ludzi lubi takie przedojrzałe banany, a ja wole takie jeszcze lekko zielone 🙂

    Odpowiedz
  8. Angelika - a dreamer's life

    Uwielbiam banany i nie mam problemow z przemycaniem ich do swojej diety. Najczesciej goszcza w naszych sniadaniowych smoothie 🙂

    Odpowiedz

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. ZDROWE GRILLOWANIE - CO I JAK? - Zdrowo Najedzeni - […] (w całości  główka), pieczarki, boczniaki lub kanie, jabłko, ananas (pokrojony w plastry), banany>> czy […]
  2. ZDROWE GRILLOWANIE - CO I JAK? - Zdrowo Najedzeni - […] (w całości  główka), pieczarki, boczniaki lub kanie, jabłko, ananas (pokrojony w plastry), banany>> (w skórce!) czy […]
  3. jak uniknąć efektu jojo - Zdrowo Najedzeni - […] banany na diecie>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: