bez glutenu / kolacja / lunch / PRZEPISY
W sobotnie przedpołudnie zapraszam Was na kolejny przepis zainspirowany paczką od BadaPak – tym razem jest to smaczne i bardzo odżywcze danie warzywne z komosą.
Szybka kolacja, dodatek do obiadu albo ciepły lunch w pracy. Ten przepis sprawdzi się w niejednej sytuacji. Jest bardzo prosty i szybko się robi – idealny na weekend, który lepiej spędzić poza kuchnią 🙂
Modyfikuj skład wedle gustu i zawartości lodówki, dopraw ulubionymi ziołami i ciesz się smakiem!
komosa ryżowa z warzywami
- pół cebuli
- marchewka
- pół cukinii
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- 5 łyżek komosy ryżowej
Komosę przepłucz zimną wodą i ugotuj do miękkości.
Cebulę drobno pokrój i podsmaż na łyżce oliwy, dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię, posiekany czosnek (paprykę, selera, pora, szparagi – co tylko masz w lodówce). Duś całość kilka minut aż warzywa zmiękną, dopraw chilli, pieprzem, ziołami i dodaj ugotowaną komosę. Wymieszaj dokładnie i podawaj gorące.
Całość posyp posiekaną pietruszką, koperkiem lub podprażonymi pestkami dyni 🙂
o tym dlaczego warto włączyć komosę ryżową do diety przeczytasz tu>>