Kolejna dyniowa inspiracja na weekendowy obiad! To chyba moja ulubiona wersja dyniówki – o orientalnym aromacie. Dodatek chilli nadaje jej przyjemną ostrość… Uwaga, mocno rozgrzewa 🙂
zupa krem z dyni na mleku kokosowym
- 1/2 kg obranej dyni
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 5 cm świeżego imbiru (obranego)
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- łyżka oleju lub oliwy
- kurkuma, chilli, curry, nasiona kolendry, sól i pieprz do smaku
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dynię oraz obraną marchewkę pokroić w grubą kostkę, imbir zetrzeć na tarce lub drobno posiekać – dodać do podsmażonej cebuli. Całość smażyć kilka minut, następnie dolać filiżankę wody i przyprawy, dusić pod przykryciem około 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem i połączyć z mlekiem kokosowym. Podgrzać, ew. rozcieńczyć wodą i doprawić do smaku.
Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.
[…] krem z dyni na mleku kokosowym […]
[…] krem z dyni na mleku kokosowym […]
[…] krem z dyni na mleku kokosowym […]