KREM Z DYNI NA MLEKU KOKOSOWYM

Kolejna dyniowa inspiracja na weekendowy obiad! To chyba moja ulubiona wersja dyniówki – o orientalnym aromacie. Dodatek chilli nadaje jej przyjemną ostrość… Uwaga, mocno rozgrzewa 🙂

zupa krem z dyni na mleku kokosowym

  • 1/2 kg obranej dyni
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 5 cm świeżego imbiru (obranego)
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • łyżka oleju lub oliwy
  • kurkuma, chilli, curry, nasiona kolendry, sól i pieprz do smaku

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dynię oraz obraną marchewkę pokroić w grubą kostkę, imbir zetrzeć na tarce lub drobno posiekać – dodać do podsmażonej cebuli. Całość smażyć kilka minut, następnie dolać filiżankę wody i przyprawy, dusić pod przykryciem około 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie zmiksować zupę blenderem i połączyć z mlekiem kokosowym. Podgrzać, ew. rozcieńczyć wodą i doprawić do smaku.

Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi lub grzankami czosnkowymi.

dlaczego warto jeść dynię>>

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. DYNIA | zdrowo najedzeni - […] krem z dyni na mleku kokosowym […]
  2. DYNIA - KRÓLOWA JESIENI - Zdrowo Najedzeni - […] krem z dyni na mleku kokosowym […]
  3. słów kilka o dynia i jej niewyobrażalnej wartości odżywczej - […] krem z dyni na mleku kokosowym […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: