Potrawa trochę czasochłonna, ale naprawdę warta zachodu! 🙂 Zupa jest przepyszna, aromatyczna, aksamitna, sycąca… To doskonałe źródło beta-karotenu. W sam raz na coraz zimniejsze jesienne wieczory.
krem z pieczonej dyni i papryki
na cztery/pięć porcji
- 500 g dyni
- 4 duże czerwone papryki
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1/2 l bulionu
- sól, tymianek, czosnek, pieprz
Dynię wydrąż i włóż z całymi paprykami do piekarnika, piecz około godziny w 190 st. C
W tym czasie zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę.
Następnie wyjmij warzywa z piekarnika. Papryki włóż do foliowej torebki i odłóż na kilka minut, w tym czasie dynię obierz ze skórki. Miąższ przełóż do garnka. Papryki także obierz i usuń gniazda nasienne. Przełóż do dyni (łącznie z sokiem z papryk), dodaj cebulę, całość zalej bulionem i zmiksuj dokładnie, doprowadź do wrzenia.
Dopraw czosnkiem, solą i ziołami, dodaj łyżkę masła.
Podawaj np. z podprażonymi pestkami dyni, pokruszonym serem feta, pieczywem czosnkowym lub grzankami graham.
Porcja 300 ml tej pysznej zupy, to 80 kcal (bez dodatków)
ser feta: 25 g – 54 kcal
łyżka pestek dyni – 56 kcal
grzanki z połówki grahamki – 113 kcal
[…] zupa krem z pieczonej dyni i czerwonej papryki […]
[…] Są doskonałą przekąską, pasują do domowego chleba, jako posypka zup kremów np. do zupy z pieczonej dyni i papryki 🙂 […]
[…] Są doskonałą przekąską, pasują do domowego chleba, jako posypka zup kremów np. do zupy z pieczonej dyni i papryki […]
[…] Są doskonałą przekąską, pasują do domowego chleba, jako posypka zup kremów np. do zupy z pieczonej dyni i papryki […]
[…] zupa krem z pieczonej dyni i czerwonej papryki […]
[…] KREM Z PIECZONEJ DYNI I PAPRYKI […]