Potrawa trochę czasochłonna, ale naprawdę warta zachodu! 🙂 Zupa jest przepyszna, aromatyczna, aksamitna, sycąca… To doskonałe źródło beta-karotenu. W sam raz na coraz zimniejsze jesienne wieczory.

krem z pieczonej dyni i papryki

 na cztery/pięć porcji

  • 500 g dyni
  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1/2 l bulionu
  • sól, tymianek, czosnek, pieprz

Dynię wydrąż i włóż z całymi paprykami do piekarnika, piecz około godziny w 190 st. C
W tym czasie zeszklij na oliwie drobno posiekaną cebulę.

Następnie wyjmij warzywa z piekarnika. Papryki włóż do foliowej torebki i odłóż na kilka minut, w tym czasie dynię obierz ze skórki. Miąższ przełóż do garnka. Papryki także obierz i usuń gniazda nasienne. Przełóż do dyni (łącznie z sokiem z papryk), dodaj cebulę, całość zalej bulionem i zmiksuj dokładnie, doprowadź do wrzenia.
Dopraw czosnkiem, solą i ziołami, dodaj łyżkę masła.

Podawaj np. z podprażonymi pestkami dyni, pokruszonym serem feta, pieczywem czosnkowym lub grzankami graham.

Porcja 300 ml tej pysznej zupy, to 80 kcal (bez dodatków)

ser feta: 25 g – 54 kcal
łyżka pestek dyni – 56 kcal
grzanki z połówki grahamki – 113 kcal

ZupaDyniowoPaprykowa

a o samej dyni poczytasz tu>>

Leave a Reply