Porządki wiosenne w kuchni, czyli muffiny bez tłuszczu i bez cukru, za to z przejrzałym awokado i dwoma zapomnianymi – mocno już brązowymi bananami 🙂

muffiny czekoladowe

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 1 awokado (dojrzałe)
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 jajka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Obierz awokado i banany – zmiksuj dokładnie blenderem lub rozgnieć widelcem na gładkie puree. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść i lekko przestudź, następnie dodaj do puree awokadowo-banowego, połącz z ksylitolem oraz żółtkami jaj. Następnie stopniowo dosypuj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, na koniec wmieszaj pianę z białek i przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Piecz około 40 minut w 180 st C. bananowemufinki

inne pomysły na zdrowe muffiny

OWSIANE MUFFINY Z JABŁKIEM

CZEKOLADOWE MUFFINY BEZ GLUTENU – NAJLEPSZE!