Porządki wiosenne w kuchni, czyli muffiny bez tłuszczu i bez cukru, za to z przejrzałym awokado i dwoma zapomnianymi – mocno już brązowymi bananami 🙂
muffiny czekoladowe
- 2 mocno dojrzałe banany
- 1 awokado (dojrzałe)
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 jajka
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Obierz awokado i banany – zmiksuj dokładnie blenderem lub rozgnieć widelcem na gładkie puree. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść i lekko przestudź, następnie dodaj do puree awokadowo-banowego, połącz z ksylitolem oraz żółtkami jaj. Następnie stopniowo dosypuj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, na koniec wmieszaj pianę z białek i przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Piecz około 40 minut w 180 st C.
inne pomysły na zdrowe muffiny
OWSIANE MUFFINY Z JABŁKIEM
[…] Muffiny czekoladowo-bananowe […]
[…] MUFFINY CZEKOLADOWO-BANANOWE […]