MUFFINY CZEKOLADOWE BEZ CUKRU

Porządki wiosenne w kuchni, czyli muffiny bez tłuszczu i bez cukru, za to z przejrzałym awokado i dwoma zapomnianymi – mocno już brązowymi bananami 🙂

muffiny czekoladowe

  • 2 mocno dojrzałe banany
  • 1 awokado (dojrzałe)
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 2 jajka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Obierz awokado i banany – zmiksuj dokładnie blenderem lub rozgnieć widelcem na gładkie puree. Żółtka oddziel od białek, białka ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść i lekko przestudź, następnie dodaj do puree awokadowo-banowego, połącz z ksylitolem oraz żółtkami jaj. Następnie stopniowo dosypuj przesianą mąkę z proszkiem i sodą, na koniec wmieszaj pianę z białek i przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Piecz około 40 minut w 180 st C. bananowemufinki

inne pomysły na zdrowe muffiny

OWSIANE MUFFINY Z JABŁKIEM

CZEKOLADOWE MUFFINY BEZ GLUTENU – NAJLEPSZE!

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. BANANY – zdrowo najedzeni - […] Muffiny czekoladowo-bananowe […]
  2. OWSIANE MUFFINY Z JABŁKIEM - Zdrowo Najedzeni - […] MUFFINY CZEKOLADOWO-BANANOWE […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: