Słodkie, zdrowe, sycące, szybkie i naprawdę smaczne! Doskonałe do popołudniowej kawy, na piknik czy dla dziecka do szkoły 🙂
OTRĘBOWE MUFFINY Z RABARBAREM
- 2 szklanki mąki pszennej*
- szklanka otrąb (ew. zarodków lub płatków owsianych)*
- szklanka kefiru (maślanki lub jogurtu)
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki czarnego sezamu**
- 200 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki ksylitolu
- odrobina wanilii i/lub cynamonu
W jednym naczyniu połącz składniki mokre: olej, jajko i kefir.
W drugim naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sodę, otręby oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj zawartość obu naczyń, następnie dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy.
Formę do muffin wyłóż papilotkami, nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piecz około 25 – 30 minut w temperaturze 190?C (do suchego patyczka).
Ostudź muffiny na kratce.
*lub trzy szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
**sezam jest bogaty w wapń, który warto uzupełniać spożywając spore ilości produktów bogatych w szczawiany (a do tych zalicza się rabarbar)
[…] zupa krem z rabarbaru>> muffiny z rabarbarem i orzechami>> ciasto z budyniem i rabarbarem>> otrębowe muffiny z rabarbarem>> […]