MUFFINY Z RABARBAREM

Słodkie, zdrowe, sycące, szybkie i naprawdę smaczne! Doskonałe do popołudniowej kawy, na piknik czy dla dziecka do szkoły 🙂

OTRĘBOWE MUFFINY Z RABARBAREM

  • 2 szklanki mąki pszennej*
  • szklanka otrąb (ew. zarodków lub płatków owsianych)*
  • szklanka kefiru (maślanki lub jogurtu)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki czarnego sezamu**
  • 200 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • odrobina wanilii i/lub cynamonu

W jednym naczyniu połącz składniki mokre: olej, jajko i kefir.

W drugim naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sodę, otręby oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj zawartość obu naczyń, następnie dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy.

Formę do muffin wyłóż papilotkami, nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piecz około 25 – 30 minut w temperaturze 190?C (do suchego patyczka).
Ostudź muffiny na kratce.

muffrabarbar

*lub trzy szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

**sezam jest bogaty w wapń, który warto uzupełniać spożywając spore ilości produktów bogatych w szczawiany (a do tych zalicza się rabarbar)

Justyna M. JAKUBIK

Justyna M. JAKUBIK

dietetyk kliniczny i wykładowca akademicki

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

0 komentarzy

Funkcja trackback/Funkcja pingback

  1. SEZON NA RABARBAR - Zdrowo Najedzeni - […] zupa krem z rabarbaru>> muffiny z rabarbarem i orzechami>> ciasto z budyniem i rabarbarem>> otrębowe muffiny z rabarbarem>> […]

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: