Słodkie, zdrowe, sycące, szybkie i naprawdę smaczne! Doskonałe do popołudniowej kawy, na piknik czy dla dziecka do szkoły 🙂

OTRĘBOWE MUFFINY Z RABARBAREM

  • 2 szklanki mąki pszennej*
  • szklanka otrąb (ew. zarodków lub płatków owsianych)*
  • szklanka kefiru (maślanki lub jogurtu)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy)
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki czarnego sezamu**
  • 200 g rabarbaru pokrojonego na małe kawałki
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • odrobina wanilii i/lub cynamonu

W jednym naczyniu połącz składniki mokre: olej, jajko i kefir.

W drugim naczyniu wymieszaj przesianą mąkę, sodę, otręby oraz cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj zawartość obu naczyń, następnie dodaj pokrojony w kostkę rabarbar i orzechy.

Formę do muffin wyłóż papilotkami, nakładaj ciasto do 3/4 wysokości papilotki. Piecz około 25 – 30 minut w temperaturze 190?C (do suchego patyczka).
Ostudź muffiny na kratce.

muffrabarbar

*lub trzy szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

**sezam jest bogaty w wapń, który warto uzupełniać spożywając spore ilości produktów bogatych w szczawiany (a do tych zalicza się rabarbar)

Leave a Reply